BOEK

Waterjager

Waterjager

Chris Polanen

Een apocalyptische debuutroman over de zoektocht naar een thuis

ISBN: 9789048837137 | Paperback, 288 blz | € 22.50 | Mei 2017


Hij voelt zich door zijn hangmat en daarna door de vloer heen zakken. Bang om onder water terecht te komen, probeert hij nog één keer diep adem te halen. Maar in de slaap is er onder het huis geen water, slechts leegte.

Paramaribo, ergens in de nabije toekomst. Na een dijkdoorbraak is de stad onder water komen te staan. De bewoners zijn weggetrokken: alleen de goudzoekers, vissers en prostituees zijn gebleven. De stad wordt geregeerd door eigen wetten, met in het middelpunt Jean Christoph, die met harde hand de orde probeert te bewaren.

Dan verschijnt zijn broer Joshua in de stad. Twintig jaar eerder vertrok hij met zijn moeder naar Nederland, op de vlucht voor het water. Hij heeft er nooit kunnen aarden en probeert nu een thuis te vinden in het land van zijn jeugd. Joshua wordt ondergedompeld in een chaotische samenleving waarin het recht van de sterkste geldt. Hij maakt kennis met flamboyante figuren als de mysterieuze Aparecida, de melancholische zanger Eddy en de gewelddadige tweelingbroers Roy en Ray. Ambrose, een overleden jongen die in hun dromen verschijnt, doet verontrustende voorspellingen. Als de situatie in de stad steeds grimmiger wordt, verandert Joshua's zoektocht naar een thuis in een spirituele ontdekkingsreis naar de zin van het leven.

In Waterjager schept Polanen een exotische, droomachtige wereld en neemt hij de lezer mee in een wervelend verhaal over broederliefde, ontheemding en verlangen.

'Waterjager is op een indringende manier geschreven waar bijna elke zin een poëtische verhandeling in zich draagt voor dood, leven, liefde en heimwee. Het verhaal grijpt je bij de keel en knijpt die net zo lang dicht tot je hem uitgelezen hebt.'

De Ware Tijd

Een geweldige doorlezer, deze debuutroman van Chris Polanen. Op een vernieuwende manier heeft hij het dilemma van de migrant gegoten in een apocalyptische maar onmiskenbaar Surinaamse ambiance. (...) Ik feliciteer Chris Polanen met dit prachtige debuut! *****

Welmoed Ventura in Parbode

'Wanneer Joshua nadenkt over de strijd tussen toekomst en verleden, het verlangen naar Suriname en tegelijkertijd het verlangen om eindelijk echt een leven op te bouwen in Nederland, vind ik het boek het mooist.' 

Lieke Marsman tipt Waterjager op SLAA.nl

Overtuigend, al wat het maar door de fraaie manier van schrijven. Chris Polanen schrijft helder en schuwt geen moeilijke scenes. De liefde tussen twee broers in een verloederde samenleving waar een machtsstrijd gaande is levert een prachtig verhaal op.

Leestafel.info

'Een origineel post-apocalyptisch verhaal. Ook niet science fiction-fans zullen genieten van deze familiekroniek en de zoektocht naar die ene plek waar je jezelf kunt zijn. Ik heb het complete boek in één weekend uitgelezen.' ****

Marcia van der Zwan, Boekvinder.be

Een prachtig verhaal!

Oog op de toekomst

Waterjager is een fascinerende, geslaagde, dystopische debuutroman waarin de zoektocht van een man naar zijn geboortegrond, culmineert in een confrontatie met consequenties van broederliefde en de zin en waanzin van het leven.

Allesoverboekenenschrijvers.nl

'Een boek om in één lange adrenalinestoot uit te lezen’ ****

Hebban

Een geweldig mooi, ontroerend, realistisch en herkenbaar verhaal. Zeker ook een aanrader voor niet-sciencefictionfans.

Goodreads-recensie