BOEK

Chelsea Girls

Chelsea Girls

Eileen Myles

De nietsontziende memoires van 'de rockster van de moderne poëzie'. Voor fans van Chris Kraus, Patti Smith en Maggie Nelson.

ISBN: 9789048850037 | Paperback, 256 blz | € 19.99


Met Chelsea Girls maakt Myles een documentaire van haar leven, die niet alleen haar eigen identiteit verkent maar ook die van een hele feestende, flitsende, ten onder gaande generatie. Ze fileert haarfijn haar kindertijd in Arlington toen ze op een strenge katholieke school zat en de impact van de dood van haar alcoholistische vader waarvan zij de enige getuige was. Eileen was voorbestemd voor grootse dingen, van dat besef was ze altijd al doordrongen, dus na haar studie verhuist ze naar New York om schrijver te worden. De verhalen wervelen voort in een razend tempo en tonen een scherp en vaak smoezelig beeld van de New Yorkse kunstscene uit de jaren '70 en '80. Seks, drugs en alcohol vullen de leegtes en maskeren de doelloosheid van het bestaan, maar daarnaast zijn er ook de notitieboekjes die voller en voller worden. Eileen schrijft zonder terughoudendheid of zelfcensuur, ze registreert - alles.

‘Voor iedereen die volwassen werd tijdens en dankzij de verschijning van Chelsea Girls in 1994, komt het niet als verrassing dat Eileen Myles’ grensverleggende boek vandaag de dag nog net zo energiek, krachtig, extatisch, verdrietig, hilarisch, dapper, origineel, urgent en tijdloos aanvoelt als toen. Voor iedereen die het nu voor de eerste keer gaat lezen: ik ben jaloers. Chelsea Girls is een baanbrekende, ongeëvenaarde classic’ 

Maggie Nelson, cultuurcriticus en schrijver van De argonauten

‘Eileen Myles’ memoir is zo ongegeneerd gericht op het ego, zo zelfverzekerd in het totaal in zichzelf gekeerd zijn, dat ze risico’s neemt – en daar volledig mee wegkomt – die slechts enkele grote schrijvers zouden durven aangaan’ 

Los Angeles Times Book Review

Chelsea Girls leest als het resultaat van een samenwerking tussen Ernest Hemingway en Lynda Barry’ 

The New York Times

De 28 korte hoofdstukken zijn korte verhalen, maar eindigen bijna allemaal in stroomversnellingen die ze de kracht van gedichten geven. De combinatie van medelijden en Eileens haarscherpe schrijfstijl maakt dat ik zo nu en dan bijna moet huilen.

Lieke Marsman voor SLAA