Natuurlijk houd ik pas écht veel van mijn huis nu ik er bijna weg ben. Dat ging ook zo met het houden van mijn man. Het is alsof ik alles pas zie en voel als het voorbij is. Alleen in het licht van de eindigheid kan ik het leven op waarde schatten. Lees meer »
Sinds een half jaar huurt Tanny, die net als ik docent is aan Schrijversvakschool Groningen, een werkruimte in De Biotoop. Tanny is filosoof, ze is bezig met een proefschrift. Soms ga ik haar opzoeken, leen ik haar koffie of eten we samen soep op maandagmiddag. Lees meer »
Op 4 mei 2015 begon mijn leven zoals het er nu uitziet: een werkloos bestaan. Mijn uitgever deelde toen mee: we gaan je boek uitgeven, dit is het voorschot. Ik besloot direct te stoppen met werken in de thuiszorg en de bejaarden aan hun lot over te laten. Sommigen daarvan hadden de oorlog meegemaakt. Maar ook zonder mijn hulp zouden ze het redden. Lees meer »
De komende tijd gaat Lebowski in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur! De derde in de reeks is niemand minder dan Femke Zwiep. Met de monoloog Over God en meisjes werd ze in april eerste bij Kunstbende Gelderland in de categorie taal, waardoor ze een plek bemachtigde in de landelijke finale op 30 juni. Lees meer »
Iedere dinsdag zoekt auteur Cor de Jong de connectie tussen popmuziek en literatuur. Vandaag deel 10, over het verband tussen The Rolling Stones en Michaïl Boelgakov. Lees meer »
Ik stond bij de tramhalte toen onze auto, met mijn gezin erin, de straat in kwam rijden. Meteen begon het wuiven. De jarige ex achter het stuur zwaaide terug. Voor ik het wist, vloog ik er al naartoe. De tramrails over, het kruispunt. Breed lachend. Ex liet zijn raampje zakken en ik gaf hem drie zoenen. Ze waren terug van een middagje zeilen. Ze hadden rode konen van de zon. Lees meer »
Speciaal voor schrijvers in spe. Sabine van den Berg is naast auteur voor Lebowski sinds 2013 als docent Proza verbonden aan de Schrijversvakschool te Groningen. 'Geregeld vragen studenten mij wat ik nou eigenlijk zélf lees en waarom? Sinds ik professioneel schrijf – nu toch al ruim twintig jaar – lees ik niet meer onbevangen. Ik kijk altijd hoe een boek is opgebouwd en wat ik van een collega kan leren. Of ik wil vertellen wát ik er dan van leer, is dan meestal de volgende vraag. Daarom, op verzoek van velen: schrijftips aan de hand van literaire voorbeelden.' Lees meer »
Gisteravond las ik de laatste pagina’s van Albert Camus’ De Pest. Als de ziekte over is zegt hij: ‘Maandenlang had iedereen zijn ziel op een laag pitje gezet en nu werd alle opgespaarde levenskracht in één dag verbruikt. Morgen begon het leven zelf weer, maar vooralsnog gingen mensen van zeer verschillende afkomst broederlijk met elkaar om.’ Toch zal de pestbacterie nooit uitsterven, schrijft Camus, het is wachten tot het moment dat hij weer de kop op steekt. Tot die tijd verschuilt hij of zij zich in meubels, kelders of zakdoeken. Lees meer »