Zoeken
Timo Bruijns en Antoinette Beumer op longlist ANV Debutantenprijs
O yes! Bloed is dikker dan water van Timo Bruijns en Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer staan op de longlist van de ANV Debutantenprijs. Dat maakte jurylid Miriam Piters op Facebook bekend.

Timo Bruijns en Antoinette Beumer op longlist ANV Debutantenprijs

Gepubliceerd op 12 maart, 2019 om 00:00

Eind maart wordt de shortlist bekendgemaakt. Naast Piters zitten De Standaard-journaliste Jelle Van Riet, Volkskrant-recensent Arjan Peters, biograaf en hoogleraar Nederlandse letterkunde Kees Snoek en docente Erica van Buuren in de jury.

Mijn vader is een vliegtuig werd eerder genomineerd voor de Bronzen Uil en won de Hebban Debuutprijs 2018.

** WINACTIE: we geven van beide boeken een exemplaar weg aan één winnaar. Geef je op voor Lebowski's Round-Up om kans te maken. De winnaar maken we vrijdag 15 maart 2019 in de Round-Up bekend. **

Over Mijn vader is een vliegtuig:

De bijna veertigjarige Eva lijkt alles te hebben: een mooi gezin, een succesvol bedrijf, en binnenkort het huis van haar dromen. Dan sterft haar moeder en beginnen de nachtmerries. Eva wordt steeds angstiger en raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen - langzaam maar zeker verliest ze haar grip op de werkelijkheid.
Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al 33 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, is dat het begin van een uitputtende en beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden.
Mijn vader is een vliegtuig is een psychologische roman over onverwerkte trauma's, de scheidslijn tussen fictie en realiteit en de al te reële angst om je verstand te verliezen.

Luister ook de podcast die we met Antoinette Beumer opnamen over haar roman, in de psychiatrische inrichting waar haar vader verbleef.

Over Bloed is dikker dan water:

De zeventienjarige Tommy groeit op in een milieu van ritselaars, raddraaiers, drinkers en bordeellopers. Nadat het huwelijk van zijn ouders op de klippen is gelopen, is zijn vader, machinist op de grote vaart, langzaamaan uit beeld verdwenen. Tommy wordt opgevoed door zijn moeder, zijn drankzuchtige oma en zijn oom Jassie, garagehouder en parttime kruimeldief.
Als Tommy na een uit de hand gelopen ruzie op school noodgedwongen moet gaan nadenken over zijn toekomst, besluit hij zijn droom na te jagen: hij wil naar Engeland. Tijdens zijn examenjaar wordt echter duidelijk dat hij de afwezigheid van zijn vader nog altijd niet verwerkt heeft. Op een drankovergoten familiebarbecue aan de vooravond van zijn vertrek rijst de vraag of zijn droom ooit uit zal komen...
Bloed is dikker dan water is een even rauwe als geestige roman over opgroeien in een familie uit de arbeidersklasse en over de vraag of je je kunt ontworstelen aan je achtergrond.

Luister ook de podcast die we met Timo Bruijns opnamen in de buurt waar hij opgroeide.

De volledige longlist van de ANV Debutantenprijs:

Persis Bekkering – Een heldenleven (Prometheus)
Antoinette Beumer – Mijn vader is een vliegtuig (Lebowski)
Timo Bruijns – Bloed is dikker dan water (Lebowski)
Jelle Dehaen – De schaduw van Caesar (Houtekiet)
Mirthe van Doornik – Moeders van anderen (Prometheus)
Laura van der Haar – Het wolfgetal (Podium)
Lotte Kok – Skydancer (Prometheus)
Bram de Ridder – Andere kamers (Prometheus)
Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (Atlas Contact)
Caro van Thuyne – Wij, het schuim (Podium)
Maria Vlaar – Diepe aarde (De Arbeiderspers)
Herien Wensink – Kleihuid (De Arbeiderspers)

Auteurs
Auteur: Antoinette Beumer

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof. Haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig, die werd genomineerd voor verschillende prijzen en is bekroond met de Hebban Debuutprijs, is nu verfilmd.

Auteur: Timo Bruijns

Timo Bruijns (1979) is schrijver en werkzaam in het mediateam van Ajax. In 2011 verscheen zijn boek Amsterdam-Verona: Dagboek Giro d'Italia 2010. In 2014 won hij de finale van Manuscripting met het eerste hoofdstuk van Bloed is dikker dan water.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: