Zoeken
Johan Fretz wint Boekhandelsprijs 2019 met 'Onder de paramariboom'
Johan Fretz heeft met zijn roman Onder de paramariboom de Boekhandelsprijs 2019 gewonnen. Dat maakte boekhandel Scheltema donderdag bekend. Onder de paramariboom won met ruime meerderheid van stemmen.

Johan Fretz wint Boekhandelsprijs 2019 met 'Onder de paramariboom'

Gepubliceerd op 1 maart, 2019 om 00:00

De Nederlandse Boekhandelsprijs is een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is geen jury- of publieksprijs, maar een verkiezing onder de boekverkopers van Nederland. Eerder wonnen Jaap Robben, Alex Boogers, Lize Spit en Murat Isik.

De prijs bestaat uit een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek, die vanaf vandaag overal verkrijgbaar is voor dezelfde prijs als de paperback.

Johan Fretz (1985) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en is schrijver en theatermaker. Daarnaast is hij columnist van Het Parool. In 2012 debuteerde hij met het spraakmakende Fretz 2025. In Onder de paramariboom reist hoofdpersonage Johannes Fretz – Nederlander van gemengd bloed – met zijn moeder naar haar geboorteland Suriname. Daar wordt duidelijk dat het land veel meer herkenning in hem oproept dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden. Onder de paramariboom is een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, over identiteit en hoop.

Auteurs
Auteur: Johan Fretz

Johan Fretz (1985) is schrijver, en columnist van Het Parool en LINDA. Hij debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Zijn tweede roman Onder de paramariboom won de Boekhandelsprijs in 2019 en wordt verfilmd door KeyFilm. In 2020 schreef Fretz een van de drie korte verhalen van 3PAK, de geschenkbundel tijdens de Boekenweek voor Jongeren. Najaar 2022 verscheen Fretz' documentaire What's Left bij BNNVARA, over de puinhopen van links, en kwam zijn nieuwste boek uit: Met vriendelijke groet.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: