BOEK

Onder de paramariboom

Onder de paramariboom

Johan Fretz

De langverwachte, zeer persoonlijke nieuwe roman van Johan Fretz is niet alleen een geestige en soms wrange zoektocht naar een identiteit, maar ook een pleidooi voor de open en twijfelende blik

ISBN: 9789048842889 | Paperback, 272 blz | € 19.99 |


Johannes Fretz is een Nederlander. Dat hij gemengd bloed heeft, is hem tot nu toe nauwelijks opgevallen; vooral anderen lijken zich tegenwoordig druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij oude gedichten van zijn Surinaamse grootvader ontvangt, en wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen.
Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond. Daar wordt niet alleen duidelijk dat het land meer herkenning in hem oproept dan hij voor mogelijk had gehouden, maar ook dat het tijd is om de demonen van zijn familie eens en voor altijd te begraven.
Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip door Paramaribo, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Eindelijk een geestig boek over identiteit! Een eerlijk verhaal over huidskleur, afkomst en acceptatie.

De Ware Tijd

Een warmbloedig, eigenzinnig eerbetoon aan een bijzondere omgeving.

Metro

Een sprankelende, intelligente roman met veel humor en diepe inzichten over identiteit.

Susan Smit bij Koffietijd/5 uur live

Persoonlijk, ontwapenend, humoristisch, en pakt je van begin tot eind.

Het Parool

Een even geestige als emotionele ontdekkingstocht naar de roots van de hoofdpersoon. Fretz schrijft beeldend, helder, in korte hoofdstukken die stuk voor stuk bijna columns zijn. Dat geeft vaart aan het verhaal, en ook een zeker lichtheid. De emotionele impact van zijn bezoek aan Suriname geeft het verhaal een benijdenswaardige puurheid. Fretz heeft een boek geschreven dat in alle opzichten stáát. ****

Dagblad de Limburger

Lees dit boek! Hartverwarmend, meeslepend en vol liefdevolle humor.

Manoushka Zeegelaar Breeveld

Onder de paramariboom is een heerlijke roman om te lezen, ik lag soms in een deuk en andere keren was ik ontroerd. De schrijfstijl leest vlot en er zit behoorlijk wat diepgang in als Johannes verder het land intrekt en bij zichzelf ook verder onderzoekt wie hij nu is.*****

Diane's Boekenhoekje

Ik vind Onder de paramariboom van Johan Fretz in een woord prachtig. Lief, grappig en ontroerend. Johan schrijft met een lach en een traan. 

Blije boekenwurm

Ontroerend en zeer openhartig. En dan glinstert zich daar ook nog eens een fijn liefdesverhaal doorheen. Dit tekent Johan Fretz’ retorische talent: de evenwichtige afstemming en de soms krachtige zinnen tonen de performer die hij boven alles is.

Het Lees Magazine van Bol.com

Vochtige ogen. Hartverwarmend, dit boek en de verzoenende toon ervan. Een talent dat zware thema’s zo lichtvoetig kan bespreken moeten we koesteren. ****

Hebban

Playlist: Johan Fretz leest voor uit 'Onder de paramariboom'

Schrijver en theatermaker Johan Fretz leest drie hoofdstukken voor uit zijn tweede roman Onder de paramariboom (januari 2018). Deze langverwachte, zeer persoonlijke nieuwe roman is niet alleen een geestige en soms wrange zoektocht naar een identiteit, maar ook een pleidooi voor de open en twijfelende blik.