BOEK

CLASSICS

Kind van alle landen

Kind van alle landen

Irmgard Keun

ISBN: 9789048833412 | Paperback, 160 blz | € 19.99 | Juni 2016


In Kind van alle landen geeft Irmgard Keun een stem aan het tienjarige meisje Kully, die met haar vader en moeder voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog emigreert uit Duitsland. Haar vader, een drankzuchtige schrijver, verkeert permanent in geldnood en moet, nadat zijn boeken in Duitsland verboden zijn, zien rond te komen van het schrijven van krantenartikelen en de voorschotten van zijn buitenlandse uitgevers.

Op zoek naar werk en geld neemt hij zijn gezin mee op een reis dwars door Europa die hen via Oostende, Brussel, Praag en Amsterdam naar New York brengt - en laat zijn liefdevolle vrouw en dochter veelal achter in hotels, samen met de rekening.

Op een kinderlijk naïeve, maar vertederende en humoristische wijze doet Kully verslag van hun avontuurlijke maar rusteloze bestaan als emigranten in het vooroorlogse Europa. Kind van alle landen is een bitterzoet meesterwerk over hoop in een uitzichtloze tijd.

‘Wat nog lange tijd resoneert, zijn de momenten van hulpeloosheid en verlangen; schrijnende beelden uit een nog schrijnender tijdperk’ 

The Times

‘Een geloofwaardig, dwingend verhaal over een onconventioneel bestaan in een buitengewone tijd’ 

New Statesmen

‘Een voortreffelijk, onbetuttelend portret van de kinderlijke onschuld’ 

The Guardian

'Het is de stelselmatige weigering van Kully om een oordeel te vellen waaraan het boek zijn kracht ontleent. Juist door Kully's acceptatie, haar overgave, wordt de lezer verleid zijn eigen oordelen te vellen - en dikwijls ook te herzien'

Arnon Grunberg

Interview met Martina Keun-Geburtig, dochter van Irmgard Keun

 

Portret van Joseph Roth