BOEK

De monnik van Mokka

De monnik van Mokka

Dave Eggers

De nieuwste Eggers, in de stijl van Wat is de Wat en Zeitoun

ISBN: 9789048830558 | Paperback, 336 blz | € 22.50


De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelingen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.

Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex
en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.

Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt,
het branden en de handel in koffie.

Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.

Eggers weet heel goed het spannende levensverhaal te vertellen van zijn idealistische held en doorzetter, die zijn Amerikaanse Droom najaagt, inclusief een levensgevaarlijke tocht per vrachtauto dwars door oorlogs-gebied en een gevaarlijke boottocht van Mokka naar Djibouti. 

De Groene Amsterdammer

Ook met De monnik van Mokka bewijst Dave Eggers weer dat hij non-fictie schrijft die minstens zo meeslepend is als welke spannende fictie dan ook. ****

Holland Media Combinatie

Geëngageerde, niet te drammerige non-fictie die leest als een sterke roman. Indrukwekkend.

Metro

De monnik van Mokka is een boek waarin ondanks de ellende een lichtheid zit, een onstuitbaar optimisme.’

De Standaard der Letteren

De monnik van Mokka is een pleidooi voor menselijk ondernemerschap en een verhaal over de kracht van het leven.’

Trouw

Eggers schrijft met zoveel brille dat je blijft lezen. Interessante nonfictie met de allures van een roman. ****

Gazet van Antwerpen

Van Jemenitische koffie een razend spannende oorlogsthriller maken, laat dat maar aan Dave Eggers over. ****

de Volkskrant

Interessante anekdotes, helder geschreven, meeslepende actiescènes. ***

NRC

Eggers hanteert een rechttoe rechtaan vertelstijl die je in een razend tempo van pagina 1 naar pagina 321 voert. 

Humo

Een boek met een boodschap van hoop.

De Telegraaf

Een verrassend licht getoonzet boek. Eggers schrijft zowel Mokhtars leerschool als zijn hachelijke avonturen in oorlogsgebied gedetailleerd en meeslepend. Zijn montere held zal menig immigrantenhater de mond snoeren.

VPRO Boeken

Liefdevol opgeschreven, meeslepend, geëngageerd en gedetailleerd. (...) Dat Eggers' toewijding en vakmanschap door zijn onderwerp bijna net zo worden gewaardeerd als zijn karakter, begrijp je na lezing volkomen.

Het Parool

Een literaire ode aan de menselijke veerkracht. ****

Roderik Six in Knack Focus

De monnik van Mokka is deels een documentaire met een voorliefde voor het persoonlijke en de petite histoire, deels een ontwikkelingsroman en deels een aanklacht tegen oneerlijkheid. Oprecht en ontwapenend.

Cutting Edge

Het boek heeft me van begin tot eind mateloos geboeid. Het is non-fictie, maar had net zo goed een roman kunnen zijn, je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel iemand kan meemaken in zijn leven, hoe volhardend iemand kan zijn, hoeveel vriendschap er op zijn pad komt en hoe groot de voldoening uiteindelijk is. De auteur heeft een er vlot lezend verhaal van gemaakt en daarmee een heel goede weergave gegeven van het leven van een bijzondere man met in zijn kielzog het hele scala van sociale ongelijkheid, globalisering, fair trade, direct trade en de politieke onrust ten tijde en na de Arabische Lente. 

Met De Neus In De Boeken

Eggers heeft met De monnik van Mokhtar weer een schitterend boek afgeleverd waarin hij zijn sociale bevlogenheid helemaal kwijt kon.

Boekenbijlage

Eggers' stijl is niet opdringerig; hij slooft zich niet uit in metaforen of stilistische hoogstandjes en geeft de lezer alle ruimte op te gaan in Mokhtars verhaal, met alle ups en downs van dien. Schijn bedriegt natuurlijk. Eggers heeft drie jaar aan dit boek gewerkt, wie weet hoeveel uur met Mokhtar gepraat, zijn familie en vrienden geïnterviewd, en zich niet alleen verdiept in de geschiedenis van koffie maar ook in die van Jemen. De zorgvuldigheid waarmee hij uit al dat materiaal net genoeg – niet meer, niet minder – heeft geplukt om The Monk of Mokha tot een meeslepend en coherent verhaal te maken is misschien niet zo duidelijk te merken, maar daarom des te indrukwekkender.

Athenaeum.nl

 “Eggers is terug! Deze keer vertelt hij het verhaal van Mokhtar, een Amerikaanse jongen met Jemenitische komaf, die de Jemenitische koffie weer op de kaart wil zetten. Prachtig hoe Eggers een non-fictie verhaal vertelt als een vlotte roman. Mokhtar komt met een plan waarmee hij  de omstandigheden voor het product en de boeren wil verbeteren. Hij vertrekt naar Jemen, waar de burgeroorlog uitbreekt en het een spannend verslag wordt met aanhoudingen en kogels. Dit boek heeft het allemaal!”

Heleen Osse - Boekhandel de Omslag

Podcast met de hoofdpersoon van Dave Eggers' De monnik van Mokka: Mokhtar Alkhanshali

Een podcast met de enige echte Monnik van Mokka, hoofdpersoon van het gelijknamige boek van Dave Eggers.

Mokhtar Alkhanshali is trying to produce the perfect cup of coffee. And he’s trying to do it with beans grown in the midst of an active war zone in Yemen. Despite those challenges, his company’s first batch earned rave reviews, and sold for $16 a cup at one of the fanciest coffee chains around. But can he turn that early success into a profitable business, or will the challenges of trying to achieve perfection using a supply chain that starts halfway around the world do his young company in?