BOEK

Bloedwonder

Bloedwonder

Barry Smit

Een vrome molenaarszoon moet boeten, dat begrijpt hij. Maar God kan ook te ver gaan.

ISBN: 9789048849413 | Gebonden, 144 blz | € 21.99


Alkmaar, eind negentiende eeuw. Op een nacht is Engel Smit getuige van een kwestie van leven en dood waarin hij verzuimt in te grijpen. In de jaren die volgen slaat het noodlot toe, keer op keer. Tot Engel niet meer kan, en besluit op te staan tegen de hoogste macht die hij kent.
Bloedwonder is een adembenemende historische roman over de zoektocht van de mens naar bevrijdende antwoorden.

Bloedwonder is prachtig geschreven, in fraaie kale zinnen. Er staat geen woord te veel in dit boek en dat maakt het zo goed.

Stad Magazine

Je loopt er gewoon rond, in dat Alkmaar van rond 1900. Het boek is maar 142 bladzijden en toch zit er een hele wereld in. Er staat geen woord te veel in. Knap.****

Miekes Leesclub, NCRV-gids

In Bloedwonder beschrijft Barry op overtuigende wijze de zoektocht van een vrome man die antwoorden probeert te vinden op de vraag waarom hij zo zwaar beproefd wordt. In een aangrijpende scène gaat de hoofdpersoon een rechtstreekse confrontatie met God aan, waarin het bloedwonder een cruciale rol speelt. Heden en verleden wisselen elkaar op een soepele manier af in een geraffineerde opbouw. De schrijver schrijft in een zeer beeldende stijl met oog voor details. 

Nederlands Dagblad

Prachtige historische roman. Ik loer al langer op deze schrijver en nu heeft hij de roman geschreven waarmee hij zijn palet overtuigend heeft verbreed. Barry Smit trekt verrassend veel laatjes open. Spanning ten top. De lezer zit door de zonder veel emotie volvoerde, plastisch beschreven handelingen op het puntje van de leesfauteuil. Datgene waarmee Smit mij wist te verrassen is de vingerafdruk waarmee de schrijver toont dat hij eerst een lezer was, een vleugje Cormac McCarthy. Een auteur om in de gaten te houden.

Jeroen Vullings, Vrij Nederland

Smit beschrijft de geschiedenis zeer levendig, met oog voor detail... Bloedwonder is daarmee een geslaagd portret van zowel zijn eigen familie als van ‘de gewone man’ wiens godvrezendheid danig op de proef wordt gesteld.

De Telegraaf

Bloedstollend. Je loopt er gewoon rond, in dat Alkmaar van rond 1900. Het boek is maar 142 bladzijden en toch staat er een hele wereld in. Er staat geen woord te veel in. Knap.****

Mieke van der Weij | NCRV Leesclub

Een enorme hoeveelheid verhalen die heel elegant in 149 bladzijden bij elkaar komen.

Pieter van der Wielen | VPRO Nooit meer slapen

Barry Smit heeft met Bloedwonder een indringende historische roman geschreven. Hij hanteert een sobere stijl en gebruikt geen woord te veel. Daardoor weet hij zijn verhaal zeer overtuigend over het voetlicht te brengen, zonder te vervallen in valse sentimenten. Kortom Bloedwonder is een geslaagde roman.∗∗∗∗ (uitstekend)

Allesoverboekenenschrijvers.nl

Knap en dwingend als een nekklem, deze kleine roman.

Jan Peter Prenger, inkoper Libris

Wonderschone waarachtige (historische) novelle.

Janneke Siebelink | Hoofdredacteur lees.bol.com

Geweldig mooie kleine roman. Elke zin is raak. In één ruk uit.

Henk Schulte

Ik heb in tijden niet zo’n verpletterend goed boek gelezen als dit. Hard, rechttoe rechtaan, wreed en zacht, iedere zin raak. Echt onder de indruk. Het deed me denken aan Dennis Johnson’s Train Dreams, in de sobere viering van het leven van zogenaamd gewone mensen maar het is nog iets wreder, gelaagder, absurder. En het zou absurd zijn als Barry Smit niet genomineerd wordt voor Grote Prijzen. Ik neem mijn hoed af voor deze ogenschijnlijk simpele maar geraffineerd opgebouwde en met enorm vakmanschap opgeschreven geschiedenis.

H.M. van den Brink

Podcast: Lopen met Lebowski - Barry Smit (over 'Bloedwonder')

Barry Smit schreef BLOEDWONDER, een historische roman die zich afspeelt in de 19e eeuw in Barry’s eigen stad Alkmaar. Hij neemt redacteur Jasper Henderson mee naar vier belangrijke locaties uit zijn leven én uit de roman. We beginnen aan een van de grachten van de stad waar Barry’s overgrootvader aan het begin van de oorlog het water in liep. In de Sint-Laurentiuskerk wordt het heilige Bloedwonder van Alkmaar speciaal uit de kluis gehaald. Molen De Eendracht werd decennialang bestierd door Barry’s voorouders en we eindigen aan de kustlijn van Egmond aan Zee, waar een aangespoeld lichaam de roman in gang zet.

BLOEDWONDER is het verhaal van een mens die besluit op te staan tegen het lot, tegen de achtergrond van een fascinerend, maar onderbelicht stuk geschiedenis van Alkmaar.

BLOEDWONDER verschijnt 15 mei 2019.

Presentatie: Jasper Henderson | Edit: Saskia Veen | Jingle: Angelo Boltini | Intro: Erik Jan Harmens | Artwork: Riesenkind