BOEK

Bezorgde burgers

Bezorgde burgers

Steven de Jong

Bijtende roman over een eenmansoorlog tegen de maatschappij

ISBN: 9789048835768 | Paperback, 304 blz | € 19.99 | Maart 2017


Samuel herstelt bij communicatiebureau Puntjes op de i marketingteksten van ‘jonge, dynamische bedrijven’. Dat er met hem niet valt samen te werken begrijpt hij wel, maar dat hij als stille kracht zo weinig waardering krijgt, is onverteerbaar. De nieuweling Christiaan, daarentegen, is als politiek consultant de rijzende ster in de organisatie. Een sociale wervelwind die in Samuels ogen niet meer is dan precies dat.

Opstandig is hij vooral in zijn gedachten, die een uitweg vinden in bijtende ingezonden brieven aan de krant. Ze worden stelselmatig afgewezen. Als hij op een dag de zoveelste reprimande krijgt en ten overstaan van een volle kantine voor paal wordt gezet, knapt er iets. Hij zet het op een drinken in de cafés in het putje van de stad, tot het licht uitgaat en hij zichzelf de volgende dag terugvindt in een gesloten inrichting. Daar moet hij deelnemen aan praatgroepen en zet hij voor ikea showmodellen in elkaar – waar hij verbijsterend goed in blijkt te zijn. Samuel wil echter maar één ding: zo snel mogelijk ontsnappen en die vervloekte maatschappij weer in. Maar hoe?

Bezorgde burgers is een inktzwarte, hilarische roman over de eenzame maar heroïsche strijd van een man tegen de wereld, die herinneringen oproept aan Brusselmans’ De man die werk vond en de filmklassieker Falling Down.

“Razendsnelle, donkere en bij vlagen hilarische roman. Moest hardop lachen om de avonturen en strijd van Samuel, die zich langzaam maar zeker uit de dwangbuis van Het Leven Van Alledag worstelt. Door meerdere persoonlijkheden te ontwikkelen, probeert hij het hoofd te bieden aan de terreur van ‘de dominante burgerij’ en dat escaleert geweldig uit de hand, zoals Samuel zelf zou zeggen. In één ruk uit. Gaat het lezen!”

Anna Krijger, journalist/arabist, De Groene, Nederlands Dagblad

“Boven alles is Bezorgde burgers een queeste naar vrijheid, een oeroud thema dat desalniettemin verrassend actueel is: het vrije individu, het vrije woord, een vrijheid die in Samuels geval totaal moet zijn en die niet anders kan eindigen dan in een totaal misverstand en ten slotte in een tragedie. Steven de Jong heeft een heerlijke schelmenroman geschreven. Lees dit boek, het biedt vermaak, troost en opwinding.”

Joost van der Vaart, redacteur NRC en collega van de auteur (speech)

Een ijzersterk psychologisch profiel. Op ingenieuze wijze geeft Steven de Jong de angstcultuur op de werkvloer weer. Met hoofdpersoon Samuel creëert hij een heel herkenbare persoon die bang is voor, maar vooral kwaad is op de maatschappij.

Bie Helena op Hebban

“Een boeiend romandebuut over een medewerker van een communicatiebureau die zijn opstandigheid botviert in ingezonden krantenbrieven, die steevast geweigerd worden, waarna hij volledig ontspoort, een moeizaam re-integratietraject in gaat en als een misschien wel eigentijdse Lodewijk Stegman (W.F. Hermans Ik heb altijd gelijk) de samenleving beziet en vervloekt.”

De Groene Amsterdammer

Bijzonder knap geschreven in een briljante schrijfstijl. Wat een heerlijk taalgevoel heeft De Jong. Het verhaal is onderscheidend, origineel en boeiend. De cynische humor die hij in zijn boek heeft verwerkt is simpelweg heerlijk en maakt dat het niet uitsluitend een zwartgallig verhaal wordt.

Hanneke Tinor-Centi

Was ik maar lid van een minderheid, dan kon ik met anderen vechten voor erkenning. Of godsdienstwaanzinnige, dan leefde ik voor het hiernamaals. Nu radicaliseer ik in mijn eentje en dat is voor niemand leuk.

Geweldige debuutroman van Steven de Jong. (..) Een boutade intérieur à la Céline van een bozebrievenschrijver.

Wilfred Takken

Hilarische, ontroerende, rollercoasterrant over een jonge, eenzame man anno nu. En Steven de Jong lost ook het integratievraagstuk op. Prachtroman. Vroeg me bij het lezen wel af of hij wellicht de liefdesbaby van Houellebecq & Teeuwen is.

Patrick Pouw, redacteur Pauw

Wat een debuut, wat een stijl, wat een diepgang en wat een bijzondere thematiek! Bezorgde burgers verandert je kijk op de wereld. Een Ikea-gids zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Als lezer word je ook een beetje zoals de hoofdpersoon. Een obscure roman, waarin flink wat vrolijkheid wordt gestopt. Hoofdpersoon Samuel wordt haarscherp ontleed, de verscholen psycholoog in Steven de Jong weet raak te treffen.

Helena van Dijk op Hebban

“Steven de Jong laat in Bezorgde Burgers niet alleen zien hoe je als ‘brave burger’ kunt radicaliseren. Het boek bevat vooral een vilein, maatschappijkritisch verhaal. Wat het boek extra interessant maakt, is dat actuele maatschappelijke en politieke thema’s, soms terloops, haarscherp worden aangesneden. Beeldend, filosofisch, psychologisch, metaforisch, cynisch, kritisch, sarcastisch, hilarisch!”

Jan van den Bekerom op Bol.com

Heel intens geschreven.

Hebban