Zoeken
John Williams - Butcher's crossing

Butcher's crossing

John Williams

Een roman over het verlangen naar een intens leven, en het verlies van onschuld; een verhaal dat diep graaft in de menselijke zie

Butcher's crossing

John Williams

Een roman over het verlangen naar een intens leven, en het verlies van onschuld; een verhaal dat diep graaft in de menselijke zie
Bestel nu
Omschrijving

Amerika, 1870. De jonge Will Andrews stopt met zijn opleiding aan Harvard en trekt westwaarts op zoek naar avontuur, naar het echte Amerika. Als hij na een lange reis aankomt in het van god en iedereen verlaten dorp Butcher's Crossing in Kansas neemt Andrews een ingrijpend besluit: hij gaat mee op wat een van de laatste grote jachten op de bizon zal zijn, een dier dat vrijwel uitgeroeid is door de handel in huiden. De ervaren jager Miller leidt de expeditie naar een kudde van duizenden bizons in een verstopte vallei. Terwijl Miller als een bezetene in de weer is om elke nog levende bizon te doden, worden de mannen in het nauw gedreven door de snel invallende winter en leert Andrews meer van zijn land dan hij ooit had kunnen voorzien.

Elk aspect van Andrews' beproeving, van de langdurige paardrijritten over de verlaten prairie en het verbeten slachten van de vele bizons tot de harde overlevingsstrijd in de ruige natuur, is beschreven in de onwaarschijnlijk mooie, sobere en heldere stijl van John Williams. Net als zijn succesroman Stoner straalt Butcher's Crossing, zoals The Times schreef, 'een veerkrachtig soort optimisme uit over ons vermogen om iets van waarde te redden uit de onmogelijke omstandigheden van het menselijk leven'.

Fragment

Auteur: John Williams
Auteur

John Edward Williams werd geboren op 29 augustus 1922, in Clarksville, Texas. Na een weinig opzienbarende schooltijd en baantjes bij verschillende kranten en radiostations, diende hij vanaf 1942 de luchtmacht. Hij was als sergeant tweeënhalf jaar lang gestationeerd in India en Birma. Enkele jaren na de oorlog schreef hij zich in op de Universiteit van Denver, waar hij in 1950 de titel Master of Arts behaalde. Tijdens deze periode werd zijn eerste roman Nothing But the Night gepubliceerd (1948), evenals zijn eerste dichtbundel, The Broken Landscape (1949). In de herfst van 1950 begon hij aan zijn doctorstitel (PhD) Engelse Literatuur aan de University of Missouri, waar hij ook lesgaf, en in 1955, vlak na het behalen van zijn PhD, werd hij aangesteld als hoofddocent creatief schrijven aan de Universiteit van Denver.

Naast studieboeken en twee gedichtenbundels schreef Williams vier romans. Nothing But the Night (1948), waarvan Williams tijdens zijn dienstperiode een ruwe versie schreef, gaat over de langdurige effecten van een jeugdtrauma. Butcher's Crossing (1960), een weergaloze anti-western, een roman over nietsontziende ambitie ten tijde van de laatste bizonjachten. Stoner (1965) is een semi-autobiografische roman over een docent aan de Universiteit van Missouri. Augustus (1972) is een briefroman over de Romeinse keizer, in 1973 bekroond met de National Book Award. Het werk van Williams wordt geprezen om de zorgvuldige, heldere en indringende schrijfstijl. Rivaliteit, afgunst en ambitie vormen belangrijke thema's in zijn werk, en vooral ook de vraag hoe gevoelige karakters daarmee omgaan. Ook begrip en onbegrip lopen voortdurend door zijn verhaallijn: de individuele mens kan nooit geheel gekend worden door de ander, wordt nooit geheel begrepen, ook niet door degenen uit zijn of haar directe omgeving.

Williams' romans bleven lange tijd onopgemerkt door het grote publiek, maar beleefden na een heruitgave van Stoner in 2006 door de New York Review Books een internationale heropleving. Arnon Grunberg schreef bij het uitkomen van de Nederlandse vertaling van Stoner in 2012: 'Als u een boek wilt lezen dat uw leven zal veranderen, lees dan dit'. Maartje Wortel schreef in het NRC: 'Het allerbeste boek dat in 2012 uitkwam, een meesterwerk dat eindelijk echt eens de titel meesterwerk verdient'.

Williams ging in 1985 met pensioen aan de universiteit en overleed in 1994 aan longproblemen, 71 jaar oud. Een vijfde roman, The Sleep of Reason, bleef onvoltooid.

Edities & Details
Paperback: Butcher's crossing - John Williams
ISBN: 9789048860135
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 29-09-2020
Prijs: € 22,99
Omvang: 336 pagina's

Bestel

Audio download: Butcher's crossing - John Williams
ISBN: 9789048847600
Uitgave: Audio download
Status: Beschikbaar
Datum: 31-08-2018
Prijs: € 9,99

Bestel

Paperback: Butcher's crossing - John Williams
ISBN: 9789048816743
Uitgave: Paperback
Status: Niet op voorraad
Datum: 23-11-2013
Prijs: € 19,95
Omvang: 336 pagina's

Bestel

Digitale download: Butcher's crossing - John Williams
ISBN: 9789048816750
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 15-08-2013
Prijs: € 7,49

Bestel

Voorlezer: Jan Donkers NUR: 302 - Vertaalde literaire roman, novelle THEMA: Vertaalde fictie THEMA: Avonturenroman: westerns THEMA: Klassieker THEMA: Fictie: algemeen en literair BISAC: FICTION / Classics BISAC: FICTION / Literary BISAC: FICTION / Westerns BISAC: FICTION / General
Meer boeken
Deborah Orr - Motherwell
Deborah Orr
Tarjei Vesaas - De vogels
Tarjei Vesaas
David Sedaris - Eekhrn zkt Eekhrn
David Sedaris
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: