Zoeken
Gay Talese - Het voyeursmotel

Het voyeursmotel

Gay Talese

Het voyeursmotel

Gay Talese

Bestel nu
Omschrijving

Op 7 januari 1980 ontvangt Gay Talese een anonieme brief van een man uit Colorado, beginnend met de woorden: 'Ik heb het idee dat ik belangrijke informatie heb die bij zou kunnen dragen aan een toekomstig boek.'

De man - vader van twee kinderen - vertelt dat hij vijftien jaar eerder een motel heeft gekocht, met als enige reden zijn voyeuristische verlangen te stillen. Samen met zijn vrouw installeerde hij boven elke kamer een rooster, vanwaar hij al die jaren zijn gasten bespioneerde. In het dagboek dat hij bijhoudt beschrijft hij van al zijn gasten hun herkomst, lichaamstype, persoonlijkheden, gesprekken, leeftijd en seksuele handelingen. Talese besluit hem op te zoeken; de voyeur stelt zich voor als Gerald Foos. Aangezien Foos anoniem wenst te blijven ondertekent Talese een geheimhoudingsovereenkomst, en doet 36 jaar lang niets met deze hoogst controversiële informatie.

Begin 2013 vindt Foos het tijd om met zijn verhaal naar buiten te treden. Op 11 april 2016 verschijnt de longread The Voyeur's Motel in The New Yorker; een storm van controverse volgt. Waarom heeft Talese Gerald Foos al die jaren zijn gang laten gaan? En vooral: waarom is Talese nooit naar de politie gestapt?

Fragment

Recensies
http://www.tzum.info/2016/10/recensie-gay-talese-voyeursmotel/#comments
'Het verhaal van een gluurder
Op 84-jarige leeftijd komt Gay Talese nog met een spraakmakend boek. Talese, klassiek exponent van The New Journalism, baseert zich in zijn boeken en stukken voor The New York Times en Esquire op feiten en waarheidsgetrouwe dialogen. Dat heeft hem in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een legendarische reputatie bezorgd, welke reputatie bij de verschijning van Het voyeursmotel enigszins onder druk is komen te staan.
Begin 1980 ontvangt Talese een brief van een man genaamd Gerald Foos, die beweert een motel te hebben gekocht om gasten te begluren. Nieuwsgierig geworden reist Talese af naar Aurora, Colorado, een voorstad van Denver. Daar ontmoet hij Foos, getrouwd en vader van twee kinderen. Foos vertelt Talese dat hij in de winter van 1966, met medeweten van zijn vrouw, zijn gasten begon te bekijken. In twaalf kamers heeft Foos nep-roosters in de plafonds geïnstalleerd. Vanaf de zolder, door Foos 'observatieplatform' genoemd, bespiedt hij hotelgasten, masturbeert wanneer het gebodene hem opwindt en maakt achteraf uitgebreide aantekeningen. Als Gay Talese, na een gluursessie te hebben meegemaakt, een verklaring tot geheimhouding tekent, maakt hij deel uit van Foos' complot. Dat wringt, zo noteert Talese. Volgens afspraak stuurt Foos zijn aantekeningen op naar Talese, die ze gefragmenteerd ontvangt, leest en beschouwt. De beschrijvingen blijken uiterst gedetailleerd, met oog voor ras, milieu, leeftijd, lengte en gewicht.
In zijn dagboeken - die vijftien jaar omspannen - probeert Foos enerzijds een verklaring te vinden voor zijn voyeurisme, terwijl hij zich anderzijds verliest in plastische beschrijvingen van de seksuele uitspattingen die ook hem aan zijn gerief helpen. Foos signaleert orale en interraciale seks, homoseksuele en lesbische seks, trio's en nog perversere seks - en is zelfs getuige van een moord; die hij verzwijgt. Hij gruwt er echter van als de hotelgasten excrementen en lichaamssappen afvegen aan zijn schone lakens. Foos beschouwt zichzelf als een amateur-seksuoloog en de begluurde hotelgasten als studieobjecten. Verknipt, denkt de lezer.
Maar ondertussen doet Talese niets met Foos' dagboeken, terwijl hij in de loop der jaren, tot en met 1996, met steeds weer nieuwe verslagen geconfronteerd wordt. Talese twijfelt of dit alles ooit wel tot een boek zal leiden; de afkeer van Foos neemt toe. Talese twijfelt soms ook aan het waarheidsgehalte van Gerald Foos' dagboeken en komt erachter dat Foos het motel in 1966 nog helemaal niet in bezit had.
In 2013 meldt Foos aan Talese dat hij met pensioen gaat en dat hij met zijn verhaal naar buiten wil komen. Dit is het sein voor Gay Talese om het hele verhaal, met naam en toenaam, in de openbaarheid te brengen. In 2016 verschijnt, in geuren en kleuren opgetekend, Talese's afrekening met Gerald Foos: Het voyeursmotel.
Is Het voyeursmotel een goed boek? Nee. Het is beslist spraakmakend en ook scabreus, maar Talese overtreft zichzelf bepaald niet door de afwezigheid van rake metaforen, levensechte dialogen en intelligente humor - helemaal geen humor, trouwens. Het veelvuldig rechtstreeks citeren van Foos' weinig eloquente dagboekaantekeningen draagt ook niets bij aan de zeggingskracht van het boek. Een stomme taalfout als 'omhelst' als voltooid deelwoord helpt dan ook niets. Het onderwerp van Het voyeursmotel is een fraai gegeven en een sterk beeld, maar het achterplat van het boek of deze recensie says it all.
Na verschijnen van Het voyeursmotel doet The Washington Post echter de ontdekking dat het motel gedurende de beschreven jaren niet altijd eigendom was van Gerald Foos. Hetgeen de vraag oproept of alles gebaseerd is op een zeer levendige fantasie. Gay Talese, pleitbezorger van The New Journalism, zit ermee: is het allemaal feit of fictie?
Wiebren Rijkeboer'
Wiebren Rijkeboer
Auteur: Gay Talese
Auteur

Gay Talese (1932) is een Amerikaanse journalist en bestsellerauteur met dertien boeken op zijn naam, waaronder Thy Neighbor's Wife, Unto the Sons en Honor Thy Father. Hij schreef onder meer voor The New York Times, Esquire en The New Yorker, waar hij in de jaren zestig met artikelen over onder anderen Joe DiMaggio en Frank Sinatra 'The New Journalism' (literaire journalistiek) op de kaart zette.

Edities & Details
Paperback: Het voyeursmotel - Gay Talese
ISBN: 9789048844739
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 05-02-2018
Prijs: € 23,99
Omvang: 216 pagina's

Bestel

Paperback: Het voyeursmotel - Gay Talese
ISBN: 9789048835928
Uitgave: Paperback
Status: Niet beschikbaar
Datum: 12-07-2016
Prijs: € 19,99
Omvang: 208 pagina's

Bestel

Digitale download: Het voyeursmotel - Gay Talese
ISBN: 9789048835935
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 12-07-2016
Prijs: € 9,99
Omvang: 208 pagina's

Bestel

NUR: 320 - Literaire non-fictie THEMA: Nieuwsmedia en journalistiek THEMA: Antropologie THEMA: Mediastudies: Journalistiek THEMA: Vertaalde fictie THEMA: True crime THEMA: Biografie en non-fictieproza BISAC: TRUE CRIME / General BISAC: SOCIAL SCIENCE / Anthropology / General BISAC: LANGUAGE ARTS & DISCIPLINES / Journalism
Meer boeken
Rebecca Struthers - Voor alles is er een uur
Rebecca Struthers
Samuel Vermeulen - Prins van Liefde
Samuel Vermeulen
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: