Ik ga een paar dagen terug naar de Achterhoek. Er zijn daar op dit moment meer zieken dan ooit tevoren. Ze worden allemaal behandeld door hetzelfde ziekenhuis. Mijn geliefde zei: ‘Daarom ga je zeker terug, om het verval onder ogen te zien en erover te schrijven.’ Ik hoopte dat ze ongelijk had of te cynisch was. Er is eerst de poging tot medeleven, dan misschien een verhaal, maar soms is de volgorde inderdaad omgekeerd. Lees meer »
De komende tijd gaat Lebowski, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur! Willemijn Kranendonk is de negende schrijver van De Selectie, eentje die niet terugschrikt voor bloed, milieubescherming of een paar tepels in haar gedichten. tussen januari en april, mei en Huid zijn afkomstig uit een langere serie over vrouw-zijn, seksualiteit en je plek in de wereld vinden waar Willemijn aan werkt, genaamd Spullen en lichamen. Lees meer »
Iedere dinsdag zoekt auteur Cor de Jong de connectie tussen popmuziek en literatuur. Vandaag deel 16, over twee genieën: een die parfums maakt (met een dodelijke methode) en een die muziek maakt (en Kurt Cobain heet). Lees meer »
Mick Johan is auteur van Totemdier Arafat en schrijft over zijn leven als 'expatwife' in Japan. Vandaag het veertiende deel. * Ik heb onlangs de ‘sento’ ontdekt, een Japans badhuis. Diep verscholen in de wirwar van kleine straatjes die Yoyogi Uehara-station omringen zit er eentje: Daikoku-yu. De entree bestaat uit een diepe carport met een golfplaten dak dat een gelig licht doorlaat en waar aan weerszijden wasmachines staan. Een openlucht-wasserette, overdekt weliswaar, maar u begrijpt wat ik bedoel. Boven de linkerrij wasmachines hangen ingelijste foto’s van grote Japanse sterren uit de zestiger en zeventiger jaren aan de balken die het dak ondersteunen. Aan het einde van de carport hangt een gordijn met een Japans teken, zoals je ze bij restaurants hier ook ziet, en ernaast blinkt een neonbord: ‘Open’. Lees meer »
Alweer zes dagen ben ik in mijn logeerhuis pal aan het water. Om de hoek van mijn straat. Deze week heb ik de meisjes niet. Maar vanaf hier kan ik ze, als ik me inspan, zelfs horen lachen. Lees meer »
Speciaal voor schrijvers in spe. Sabine van den Berg is naast auteur voor Lebowski sinds 2013 als docent Proza verbonden aan de Schrijversvakschool te Groningen. "Geregeld vragen studenten mij wat ik nou eigenlijk zélf lees en waarom? Sinds ik professioneel schrijf – nu toch al ruim twintig jaar – lees ik niet meer onbevangen. Ik kijk altijd hoe een boek is opgebouwd en wat ik van een collega kan leren. Of ik wil vertellen wát ik er dan van leer, is dan meestal de volgende vraag. Daarom, op verzoek van velen: schrijftips aan de hand van literaire voorbeelden." Lees meer »
Er is een vriend die alleen belt als hij een probleem heeft. De afgelopen jaren waren zijn ongemakken zowel lichamelijk als psychisch. Ik ken niemand met zoveel metalen pinnen in zich. Maar sinds hij een vriendin heeft, zijn de psychische problemen in ieder geval verdwenen. Het ontbreken van liefde was vast het probleem. Lees meer »
De komende tijd gaat Lebowski, in samenwerking met ArtEZ Creative Writing, in rap tempo 11 jonge schrijvers op u afvuren. Iedere week een. Wat ze kenmerkt is talent, veelzijdigheid en een frisse blik. Elke woensdag wordt van een van de schrijvers uit de selectie poëzie, een kort verhaal of een essay op de stip gelegd. Nog ongepubliceerd, dus u krijgt telkens een primeur! Willemijn Bussink, de achtste schrijver in de reeks, won dit jaar de derde prijs bij Write Now Nijmegen. Op het Lebowskiblog mogen we een herschreven versie van haar winnende verhaal Jef publiceren, over een moeder die het onkruid tussen de tegels weghaalt met een crèmebruléebrander, een telefoon die niet wordt opgenomen en een broer en zus die zich samen afvragen waarom ze altijd zelf boodschappen moeten doen. Lees meer »