In de compacte roman Punt van Barry Smit die onlangs bij Lebowski verscheen, zondert een Amsterdamse crimineel zich af van de wereld om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zijn verleden laat hem echter niet zomaar los. 'Gefascineerd en met bewondering gelezen,' zei Hans Maarten van den Brink over dit boek. 'Hard boiled is zacht uitgedrukt.' We vroegen Smit om een aantal hard boiled leestips voor de zomermaanden. Niet van de bekende genre-iconen als Raymond Chandler, Dashiell Hammett en James Ellroy, maar van literaire auteurs die zich door hen lieten inspireren. Lees meer »
Ik heb ineens een geweldig huisje gezien voor mij en de meisjes. Oké, en dan volgt nu het officiële gedeelte. Formulieren. Geld. Zakelijk zijn. Lees meer »
Ondijk/Punt is een adembenemende dubbelroman van Barry Smit waarin één vraag centraal staat: kun je degene die je was ooit écht achter je laten? Lees hier het eerste hoofdstuk van Punt. Lees meer »
Het is alweer tien jaar geleden dat ik tijdens de Gentse Feesten mijn hand liet lezen. ‘U zult lang leven,’ zei de handlezer, een groezelige kleine Belg. ’En twee kinderen krijgen, nee drie.’ Ik staarde naar zijn vieze nagels, had spijt van mijn tien euro en hoopte dat het snel voorbij zou zijn. Lees meer »
Naarmate deze rubriek voortduurt, vragen lezers zich af of wij weleens boos zijn op Samuel. Want soms zijn de verhaaltjes zo lieflijk dat het lijkt alsof alles soepel verloopt in huize Vissers, alsof Samuel vooral een knuffelbeer is die hier rondloopt om kusjes in ontvangst te nemen, terwijl hij wacht op zijn natje en droogje. Lees meer »
Of ik wat te doen had. Ik zei dat even koffiedrinken wel ging lukken. Ook al heb je een lege agenda, dan lijkt me het goed om vooralsnog te suggestie te wekken dat je met iets bezig bent. Zadel de ander niet op met je eigen leegte. Lees meer »
Op de ochtend van mijn verjaardag was iedereen er even. Zelfs onze kater Ronnie, die vaak wekenlang van huis is, was voor de gelegenheid teruggekomen. Lees meer »
Twee jaar geleden stierf onze grote vriend en auteur Thé Lau. In de weken voor zijn dood werkte hij nog aan een verhalenbundel, De grote vakantie, die postuum verscheen. Een verzameling ontroerende, bijtende, melancholische verhalen over afscheid en verlies. Het laatste verhaal van de bundel heet ‘Ansicht uit de eeuwigheid’. Het is gericht aan zijn vrouw Marijke. Lees meer »