Zoeken
Hard boiled in de hangmat
In de compacte roman Punt van Barry Smit die onlangs bij Lebowski verscheen, zondert een Amsterdamse crimineel zich af van de wereld om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zijn verleden laat hem echter niet zomaar los. 'Gefascineerd en met bewondering gelezen,' zei Hans Maarten van den Brink over dit boek. 'Hard boiled is zacht uitgedrukt.' We vroegen Smit om een aantal hard boiled leestips voor de zomermaanden. Niet van de bekende genre-iconen als Raymond Chandler, Dashiell Hammett en James Ellroy, maar van literaire auteurs die zich door hen lieten inspireren.

Hard boiled in de hangmat

Gepubliceerd op 4 juli, 2017 om 00:00


Denis Johnson – Sta stil  (Nobody Move)

De kleine krabbelaar Jimmy Luntz krijgt schuldeisers achter zich aan en verweert zich eigenlijk net iets te goed. Maar ook weer niet goed genoeg om van de problemen af te zijn. Gelukkig ontmoet hij een vrouw die ook goede redenen heeft om ergens anders opnieuw te beginnen, en liefst met medeneming van een kapitaaltje dat haar man bij elkaar heeft gestolen. Het is een vermakelijk tussendoortje van een van de beste schrijvers van de afgelopen decennia, oorspronkelijk verschenen als feuilleton in Playboy.

Daniel Woodrell – Misdaad loont (Give Us A Kiss)

Woodrell's boeken spelen zich af in de Ozarks, een afgelegen berggebied in Missouri waar de mensen zijn vergeten en alleen de drugseconomie nog bloeit. In Misdaad loont keert een schrijver in een gestolen auto terug naar deze streek om de mensen op te zoeken die hij eigenlijk was ontvlucht. Als hij zijn broer een lift geeft, stapelen de problemen zich op. Voor hij het weet heeft hij iemand gedood en bevindt hij zich midden in een decennia-oude familievete.

Nic Pizzolatto – Galveston (Galveston)

De schrijver van de dramaserie True Detective zette met het eerste seizoen een hoogtepunt in het genre in elkaar, maar ging genadeloos onderuit met het vervolg. Tussendoor schreef hij een thriller waarmee hij wél overeind bleef. Een sfeervol verhaal over een 'collectant' die door zijn criminele opdrachtgevers is afgeschreven en in de val wordt gelokt, maar op tijd ontsnapt en op de vlucht opgescheept raakt met een veel te gewillig minderjarig meisje.

Thomas Pynchon – Eigen gebrek (Inherent Vice)

Het meest toegankelijke boek van Pynchon, maar het vereist nog altijd serieuze concentratie en wordt beter bij tweede of derde lezing. Privédetective Doc Sportello krijgt een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht van een ex-vriendin, maar struikelt van het ene raadsel in het andere. Niet alleen een geslaagde pastiche op het hard boiled detective-genre, maar ook een ode, en bovendien erg grappig.

Cormac McCarthy – Geen land voor oude mannen (No Country for Old Men)

Een jager vindt in Texas een koffer vol geld op de plek waar een drugsdeal volkomen uit de hand is gelopen, en besluit hem mee te nemen. Samen met zijn vriendin ziet hij een prachtige toekomst tegemoet, maar zijn lot lijkt bezegeld wanneer hij een bijna bovennatuurlijke huurmoordenaar achter zich aan krijgt die de miljoenen terug komt halen.

Noot van de redactie: lees hier meer over Smits southern noirs Ondijk/Punt.

Auteurs
Auteur: Barry Smit

Barry Smit (1974) schrijft boeken en is communicatiestrateeg bij de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Smit schreef de romans Om het nu (2013), Tahrir (2015), dubbelroman Ondijk/Punt (2017), Bloedwonder (2019) en De zaak-Mulder (2020). In 2018 won Smit de Victoriefonds Cultuurprijs voor de Letteren.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: