Zoeken
Erik Jan leest Ilja in De Nieuwe Liefde
Zondag 11 december is er iets moois in De Nieuwe Liefde in Amsterdam: een middag rondom het werk van Ilja Leonard Pfeijffer, een van de favoriete dichters van Femke Halsema. Zij, Ellen ten Damme, Katja Schuurman, Zihni Özdil en ook Erik Jan lezen voor en vertellen over Ilja's werk.

Erik Jan leest Ilja in De Nieuwe Liefde

Gepubliceerd op 1 december, 2016 om 00:00

Femke Halsema is een hartstochtelijk lezer. Onlangs stopte ze met twitteren omdat ze wel weer eens tijd wilde hebben voor het lezen van dikke boeken. Maar ook: van poëzie. Na haar jaren in de Tweede Kamer, waarover ze het boek Pluche schreef, werkt Halsema vooral als auteur en programmamaker, en ze is onder andere geïnteresseerd in de verschijningsvorm van populaire cultuur in films en literatuur.

De dichter die Halsema kiest is Ilja Leonard Pfeijffer – een van de spraakmakendste Nederlandse dichters van dit moment. Van zijn debuutbundel Van de vierkante man tot zijn verzamelbundel De man van vele manieren: Pfeijffers kolkende stem is luid en duidelijk hoorbaar. In 2016 werd zijn poëzie dubbel bekroond, met de de VSB Poëzieprijs én de Jan Campertprijs. Pfeijffer, ook romanschrijver en wekelijks columnist voor de NRC, fietste in 2008 naar Genua en bleef daar wonen.

Femke Halsema vertelt deze middag over haar keuze voor Pfeijffers werk en leest zijn poëzie; Ellen ten Damme zingt liedteksten die Pfeijffer schreef voor haar album Alles draait; Katja Schuurman - een goede vriendin van Pfeijffer - en Zihni Özdil lezen hun favoriete gedicht voor; Erik Jan Harmens vertelt over de dichtbundel Duetten, waarvoor hij samen met Pfeijffer door Nederland tourde.

Voorafgaand aan het programma kan er geluncht worden in de Serre; een Poëzieproeverij die past bij de dichter van die dag. Bestel uw kaarten hier.

Kaarten voor Femke Halsema kiest ... zijn hier te koop.


Femke Halsema kiest de poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer | Zondag 11 december | 16.00 uur | De Nieuwe Liefde | Da Costakade 102, Amsterdam | Toegang €15 (CJP, studenten- of stadspas €12,50), incl. pauzedrankje

Foto: Keke Keukelaar

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: