Zoeken
Dit is voor Brazilianen niet zomaar een vliegramp
Onderweg naar een finale crashte het vliegtuig van het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense. Roxane van Iperen schreef in NRC over een land dat klap na klap te verduren kreeg, op alle gebieden.

Dit is voor Brazilianen niet zomaar een vliegramp

Gepubliceerd op 1 december, 2016 om 00:00, aangepast op

'Men zegt wel dat de geschiedenis van een land zit besloten in de catacomben van zijn stadions. De stadions van Brazilië belichamen een natie die zich met de ene na de andere tegenslag geconfronteerd ziet, maar tot nu toe de kracht vond na iedere klap weer op te staan. Als we nou aanstaande zondag even heel stil zijn in onze eigen stadions, de bobo’s in de skyboxen even hun mond houden, de hossende menigte op de tribunes even de ogen sluit en oren spitst, horen we uit het beton misschien het diepe zuchten van de overleden spelers van Chapecoense. Laat het ons eerbetoon zijn, aan de veerkracht van het Braziliaanse volk. Op naar de volgende finale.'

Lees het artikel hier terug.

Auteurs
Auteur: Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest, waarvan tot op heden meer dan 275.000 exemplaren zijn verkocht. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. Elf landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde. De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn. Van Iperen heeft een vaste column over macht in Vrij Nederland en schrijft voor diverse media.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: