Zoeken
Lieveling van Kim van Kooten genomineerd voor Opzij Literatuurprijs 2016
Trots! Kim van Kooten is met haar debuut Lieveling een van de zes kanshebbers voor de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige, door een vrouw geschreven roman. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Lieveling van Kim van Kooten genomineerd voor Opzij Literatuurprijs 2016

Gepubliceerd op 14 juli, 2016 om 00:00, aangepast op

Net als vorig jaar hebben maar liefst drie debuterende romanciers de shortlist gehaald: Kim van Kooten met Lieveling, Hagar Peeters met haar roman Malva (De Bezige Bij) en Inge Schilperoord met Muidhond (Podium). Nicolien Mizee is genomineerd voor haar roman De halfbroer (Nijgh & Van Ditmar), Connie Palmen voor Jij zegt het (Prometheus) en Annelies Verbeke voor Dertig dagen (De Geus).

De jury, die dit jaar bestaat uit Jacqueline Bel (hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit en auteur), Elsbeth Etty (recensent voor NRC Handelsblad en auteur), Lies Schut (recensent voor De Telegraaf) en Femke van Wiggen (redacteur Opzij en auteur), vindt dat de genomineerde auteurs over grote verbeeldingskracht beschikken, of ze nu kiezen voor een aan de verbeelding ontsproten verhaal of dat op waargebeurde feiten baseren.

De winnaar van de Opzij Literatuurprijs 2016 wordt bekendgemaakt tijdens De Boekenparade, hét grootste boekenevenement van 2016 Jaar van het Boek, dat aan de IJpromenade tegenover Amsterdam CS plaatsvindt op zaterdag 10 september. Vanaf 16.00 uur worden de genomineerde auteurs geïnterviewd in de Tuinzaal van de Tolhuistuin; om 16.40 uur is de prijsuitreiking.

Vorig jaar won Niňa Weijers de Opzij Literatuurprijs met haar ideeënroman De consequenties. Eerdere winnaars zijn onder meer Saskia de Coster, Hanna Bervoets, Jessica Durlacher en Manon Uphoff. Met de Opzij Literatuurprijs wil Opzij de rijkdom aan door vrouwen geschreven literatuur extra onder de aandacht brengen. Lees hier meer over de Opzij Literatuurprijs 2016.

Begin juli werd bekend dat Lieveling een van de vijf genomineerden is voor de Hebban Debuutprijs 2016. Eerder dit jaar stond Van Kootens roman op de longlist van de Libris Literatuurprijs; in 2015 won het boek de tweede prijs voor Mooiste Boekomslag.

Auteurs
Auteur: Kim van Kooten

Kim van Kooten (1974) is actrice en schrijver. Ze speelde o.a. in Zusje, Hollands Hoop en Missie Aarde. Ze schreef de scenario's voor de bioscoophits Alles is liefde en Alles is familie. Haar werk werd bekroond met meerdere Gouden Kalveren.Pauline Barendregt (1969) is Design Director en gaf jarenlang leiding aan de ontwerpteams van internationale modemerken. Sinds 2010 is ze eigenaar van Studio Button, een strategic design consultancy in Amsterdam.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: