Zoeken
Lovende ontvangst De verzoening van R.A. Basart: vier sterren in VK en NRC!
Na negentien jaar verschijnt de langverwachte nieuwe roman van R.A. Basart, en de critici zijn lyrisch!

Lovende ontvangst De verzoening van R.A. Basart: vier sterren in VK en NRC!

Gepubliceerd op 14 mei, 2016 om 00:00

Zo oordeelde Sebastiaan Kort in NRC Handelsblad (4 ballen):

"In deze grappige roman, die gonst van andermans literatuur en kakelverse taal, zijn verteller en personages taalondermijners. Het is echt prachtig en verruimend wat Basart hen tevoorschijn laat toveren."

En schreef Arjan Peters, die al in 2010 een column aan Basart wijdde ("Ik beid mijn tijd tot De verzoening af is."), in de Volkskrant (4 sterren):

"Tegenslag en welbespraaktheid vormen nog steeds de combinatie die het onweerstaanbare werk van Basart een geheel eigen charme geven, en waardoor het bijvoorbeeld niets uitmaakt dat hij bijna alle personages hetzelfde laat praten, en evenmin dat de plot, hoe zeggen we dat netjes, niet al te dwingend is.

Basart is een groot entertainer, die zichtbaar in de leer is geweest bij Gerard Reve en Heere Heeresma, en die je op elke pagina wel een keer laat grinniken, is het niet met een typering (een taxichauffeur is een 'in zwart nethemd gestoken dikzak van wie niet te zeggen viel waar zijn hoofd ophield en zijn benen begonnen'), dan wel met een fijn citaat (Orson Welles zei al dat in Italië vijftig miljoen acteurs rondlopen die nog behoorlijk goed zijn ook, 'de paar sléchte acteurs zie je op de podia en het filmdoek'). Of met ongevraagde adviezen: hotel Waanders in Staphorst heeft de beste gehaktbal, een lekkernij 'die je niet snijdt maar zachtjes met een vork bewerkt tot zij zich dampend geeft in heel haar rulle majesteit', koffiecorner Siësta in Kerkelanden serveert 'de moeder der saucijzenbroodjes'."

Lees hier de hele recensie. 

Auteurs
Auteur: R.A. Basart

R.A. Basart (1946-2019) publiceerde twee dichtbundels voordat hij als romancier in 1997 debuteerde met De laatste lach. In 2016 verscheen De verzoening, dat met lof werd overladen, een jaar later gevolgd door de bundel Zingend naar huis.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: