Zoeken
The Voyeur’s Motel verschijnt bij Lebowski
Na publicatie van het artikel in de New Yorker, ging het balletje rollen; de filmrechten van The Voyeur’s Motel van Gay Talese zijn al door Steven Spielberg voor 1 miljoen dollar bemachtigd en Sam Mendes regisseert.

The Voyeur’s Motel verschijnt bij Lebowski

Gepubliceerd op 19 april, 2016 om 00:00, aangepast op 29 april, 2016 om 00:00

De godfather of New Journalism, Gay Talese, heeft kennelijk de superkrachten om iemand van een geheimhoudingsverklaring te doen afzien. Moteleigenaar Gerald Foos nam in 1980 contact op met Talese vanwege diens controversiële boek over seks, Thy Neighbor’s Wife, om zijn verhaal op te schrijven. Foos beschouwde zichzelf als iemand die het menselijk gedrag bestudeert, een seksonderzoeker als het ware. Hij opende het motel 50 jaar geleden namelijk in Denver om gasten te bespieden, ook al deed hij soms meer dan alleen dat. Talese ging er in eerste instantie niet mee akkoord, maar besloot het uiteindelijk toch te doen en hield zo jarenlang contact met Foos terwijl hij zelf in de plaats van de voyeur zat en schreef over alles wat hij zag. Of Foos nu echt medeplichtig was aan een moord in zijn motel in een misverstand met een drugsdealer, is nog steeds niet duidelijk. Na 23 jaar, in 2013, kon van Foos de geheimhoudingsverklaring van de tafel geveegd worden.

Sindsdien is er veel ophef. Helemaal sinds de publicatie van de longread in de New Yorker vorige week op 11 april. NRC Handelsblad (en Frits Abrahams) rapporteerde ook al over het spraakmakende verhaal, en Arnon Grunberg wijdde er een Voetnoot aan. “Hoe wij ons gedragen als wij ons onbespied wanen, is kennelijk weinig hoopvol”, schreef Grunberg over de bizarre bevindingen die Talese deed.

Op 12 juli zal The Voyeur’s Motel in de USA bij Grove Press in boekvorm verschijnen. Gay Talese schreef onder andere al “The Bridge: The Building of the Verrazano-Narrows Bridge” and “Frank Sinatra Has a Cold.”

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: