Zoeken
Heleen van Royen en Jeff Hamburg slaan de handen ineen voor de opera AEX
12 april waren Heleen van Royen en Jeff Hamburg te gast bij De Wereld Draait Door vanwege AEX, een opera die Hamburg heeft gecomponeerd en waar Heleen van Royen het libretto voor schreef.

Heleen van Royen en Jeff Hamburg slaan de handen ineen voor de opera AEX

Gepubliceerd op 13 april, 2016 om 00:00, aangepast op 7 juli, 2023 om 13:08

Tijdens de uitzending is een deel van de vierde scène van de derde akte opgevoerd door bariton Jan Willem Baljet en mezzosopraan Tania Kross, samen met het 16-koppige ‘Theaterkoor Dario Fo’. Zij werden begeleid  door het Matangi Strijkkwartet en pianiste Iris Hond. Hamburg en Van Royen zijn op zoek naar een gezelschap dat de opera gaat opvoeren in de Nederlandse theaters.

AEX is een opera over de opkomst en ondergang van het huwelijk tussen violist Anthony en de dressuuramazone Xanne, tegen de achtergrond van de effectenbeurs. Als Xanne haar man het familiekapitaal toevertrouwt en hem de opdracht geeft dit winstgevend te beleggen, gaat het fout. Het kapitaal, de beurs en de macht werken bedwelmend op de tot dan toe eenvoudige violist. Musiceren doet hij niet meer, hij is alleen nog bezig met wat zijn ondergang lijkt te worden: seks en geld.

Heleen van Royen: 'Toen Jeff Hamburg me benaderde om het libretto van een opera te schrijven, was ik aangenaam verrast. Ik had nog nooit zoiets gedaan, maar hou erg van dialogen schrijven en het leek me geweldig om teksten te maken die zingend ten gehore worden gebracht. AEX wordt een speelse, levendige opera die hopelijk een groot en ook nieuw publiek zal trekken.' 

Jeff Hamburg (Philadelphia, 1956) is een Amerikaanse componist, woonachtig in Nederland sinds 1978. In 2002 werd aan Hamburg de ANV-Visser Neerlandia-prijs toegekend. De jury prijst zijn veelzijdig oeuvre dat "emotioneert, charmeert en verrast”.

Heleen van Royen (1965) debuteerde in 2000 met De gelukkige huisvrouw, waarvan meer dan 500.000 exemplaren zijn verkocht. Haar debuut werd voor het toneel bewerkt en is net als De ontsnapping succesvol verfilmd. Van Royen heeft ruim 1,7 miljoen boeken verkocht en haar werk verscheen in 20 landen. Voor AEX schreef Van Royen haar eerste libretto.
 

Auteurs
Auteur: Heleen van Royen

Heleen van Royen schreef o.a. de bestsellers De gelukkige huisvrouw, De mannentester en Sexdagboek. In totaal verkocht ze tot nu toe 2 miljoen boeken en in 2017 maakte ze de ontroerende documentaire 'Het doet zo zeer' over de dementie van haar moeder. In 2020 verscheen de columnbundel Moeder, dochter, minnares ter ere van haar twintig jaar schrijverschap. Heleen van Royen woont samen met Bart Meeldijk.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: