Zoeken
Erik Jan Harmens over 'Het monster van de angst'
Elke maand bespreekt Harmens voor tijdschrift Zin een gedicht. Voor april koos hij een toepasselijk werk van Dichter des Vaderlands Anne Vegter. 

Erik Jan Harmens over 'Het monster van de angst'

Gepubliceerd op 30 maart, 2016 om 00:00, aangepast op

'Dit gedicht, geschreven naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november vorig jaar, is kraakhelder,' schrijft hij over 'Het monster van de angst'. 'Vegter roept alle burgers op om uit hun huizen te komen, als antwoord op de angst en haat die terroristen willen zaaien. Kom naar buiten om het ‘monster te bezweren’, het ‘monster van de angst’.' Het gedicht en Harmens bespreking lees je nu in Zin 4.

Maar, schrijft Zin op hun website, 'zelf kan Erik Jan Harmens er ook wat van!', met een link naar zijn pas verschenen bundel Ik noem dit poëzie en een video van zijn legendarische voordracht tijdens de Bukowski Party in 2014.

Eind januari had Erik Jan een diepgaand gesprek met Anne Vegter over haar werk en haar status als Dichter des Vaderlands. De podcast is te beluisteren via Literatuurplein.


Foto: Roger Cremers

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, die in maart 2016 werden gebundeld in zijn verzameld werk, getiteld Ik noem dit poëzie. Ook maakte hij twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw (Echte mannen scheiden niet, 2012) en een met Ilja Leonard Pfeijffer (Duetten, 2016). Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Zijn roman Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en kreeg uitzinnige reacties. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld: Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige roman over een...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: