Zoeken
Erik Jan Harmens over 'Het monster van de angst'
Elke maand bespreekt Harmens voor tijdschrift Zin een gedicht. Voor april koos hij een toepasselijk werk van Dichter des Vaderlands Anne Vegter. 

Erik Jan Harmens over 'Het monster van de angst'

Gepubliceerd op 30 maart, 2016 om 00:00, aangepast op

'Dit gedicht, geschreven naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november vorig jaar, is kraakhelder,' schrijft hij over 'Het monster van de angst'. 'Vegter roept alle burgers op om uit hun huizen te komen, als antwoord op de angst en haat die terroristen willen zaaien. Kom naar buiten om het ‘monster te bezweren’, het ‘monster van de angst’.' Het gedicht en Harmens bespreking lees je nu in Zin 4.

Maar, schrijft Zin op hun website, 'zelf kan Erik Jan Harmens er ook wat van!', met een link naar zijn pas verschenen bundel Ik noem dit poëzie en een video van zijn legendarische voordracht tijdens de Bukowski Party in 2014.

Eind januari had Erik Jan een diepgaand gesprek met Anne Vegter over haar werk en haar status als Dichter des Vaderlands. De podcast is te beluisteren via Literatuurplein.


Foto: Roger Cremers

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: