Zoeken
STATEMENT:  Stopzetten NS Publieksprijs 2022
Namens Overamstel Uitgevers, Susan Smit en Annejet van der Zijl veel dank voor alle stemmen.

STATEMENT: Stopzetten NS Publieksprijs 2022

Gepubliceerd op 26 oktober, 2022 om 11:03, aangepast op 26 oktober, 2022 om 11:07

De Stichting CPNB heeft tot haar spijt moeten besluiten dit jaar geen NS Publieksprijs uit te reiken. Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. Daardoor is het onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen. Hetzelfde geldt daarmee voor de uitkomst van die stemming.

Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen. De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.

Wij kunnen nog slechts onze dank uitspreken naar alle deelnemende auteurs, uitgeverijen, boekhandels en bibliotheken, onze mediapartners en onze trouwe hoofdsponsor NS. We verdelen het prijzengeld over de zes genomineerde auteurs en ze ontvangen alle zes een jaarkaart van NS, om deze leesambassadeurs te bedanken voor hun inzet.

Reactie NS:

Wij zijn teleurgesteld over deze afloop van de NS Publieksprijs 2022. Allereerst voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd.

Met de NS Publieksprijs willen wij de CPNB steunen om boeken een groter podium te geven en Nederland te inspireren om vaker een boek te lezen. Wij hopen dat de genomineerde boeken alsnog alle aandacht krijgen en dat lezend Nederland van deze boeken zal genieten.

Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd.

Auteurs
Auteur: Susan Smit

Susan Smit (1974) is schrijfster en columniste van Happinez. Ze debuteerde in 2001 met Heks en heeft inmiddels vele boeken op haar naam staan, zoals de bestsellers Gisèle, Tropenbruid en De wijsheid van de heks. Met haar roman De heks van Limbricht werd ze genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dit voorjaar publiceerde ze Alles wat beweegt, een historische roman over Isadora Duncan.

Boeken
Susan Smit - De heks van Limbricht
Susan Smit

Naar het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: