Zoeken
Boekpresentatie van 'De Machine'
12 november was de boekpresentatie van De Machine. Tijd voor een terugblik.

Boekpresentatie van 'De Machine'

Gepubliceerd op 19 november, 2021 om 11:37, aangepast op 1 december, 2021 om 10:50

Vrijdagavond, 12 november. Het is de laatste avond waarop het horecaleven nog bruist en dat is te merken. De bezoekers van de boekpresentatie van De Machine druppelen al voor vijven Bar Americain op het Leidseplein binnen. Het donkere café is al snel goed gevuld en ook de temperatuur loopt rap op. Een glas koude witte wijn bij de bar biedt hopelijk wat verkoeling.

De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Iedereen heeft zichtbaar zin in deze avond. Groepjes gasten verspreiden zich luid roezemoezend over de ruimte, jezelf tussen iedereen doorwurmen richting de bar is steeds lastiger. Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman hebben het druk met het welkom heten van al hun gasten, die maar wat graag een praatje met de auteurs maken. Ondertussen wordt de banner voor de presentatie neergezet en de piano op het podiumpje, waarop Stijn, Merijn en Joris hun boek zullen presenteren, dient als etalage voor de boeken die de gasten mee zullen krijgen.

Rond half zes begint het ‘officiële’ gedeelte van de presentatie. Eerst met een praatje van Stijn, Merijn en Joris over de totstandkoming van De Machine, dat met veel gejoel ontvangen wordt. Merijn vertelt over het weekend van 11 en 12 april 2020: ‘In dat weekend kregen we opeens een mailtje op ons onderzoeksadres. De meeste berichten gaan over ufo’s. Maar dit was zo’n mailtje waarvan je denkt: ‘Holy shit. Hier is echt iets aan de hand.’ Deze mail, over problemen bij Booking.com, was het begin van een lang, taai jaar onderzoek doen, dit op papier krijgen en daar uiteindelijk een boek van maken. ‘Dat is gelukt, dus dat vieren we nu.’

Uiteraard wordt er ook een eerste exemplaar uitgereikt, maar niet zomaar een. De NRC-journalisten hebben het de eerste dag na verschijning al voor elkaar een eerste exemplaar van de tweede druk te kunnen overhandigen. Aan niemand minder dan Alexander Klöpping, die toegeeft het boek met ‘rode oortjes’ te hebben gelezen. ‘Het is eigenlijk een klassiek Silicon Valley-verhaal, maar dan met mensen uit Enschede, wat totaal uit de hand loopt. Dat vond ik echt fantastisch.’ Aldus Alexander.

Het officiële gedeelte sluit af met het uitdelen van de gratis exemplaren van De Machine. Oftewel: tussen alle mensen door met een stapel boeken in de hand, waar iedereen met een gepaste gretigheid van pakt. Een beetje afkoeling is wel weer gewenst, dus wanneer de borrel geopend is, is het de hoogste tijd voor nog een glas witte wijn en een oer-Hollandse kaastengel of bitterbal, die eveneens met gepaste gretigheid geconsumeerd worden. Rond zeven uur loopt Bar Americain langzaam weer leeg. Iedereen gaat nog één keer de stad in, De Machine mee onder de arm, zodat die onder de heater op het terras besproken kan worden.

Beelden van de presentatie zien? Dat kan hier.

 

Auteurs
Auteur: Joris Kooiman

Joris Kooiman is financieel journalist. Hij begon in 2011 bij Het Financieele Dagblad en stapte in 2017 over naar NRC. Voor het FD was hij onder meer correspondent in Berlijn.

Auteur: Stijn Bronzwaer

Stijn Bronzwaer (1981) schrijft over technologie en werkt sinds 2007 voor NRC. Eerder was hij onder meer adjunct-hoofdredacteur en chef van de mediaredactie.

Auteur: Merijn Rengers

Merijn Rengers (1973) is onderzoeksjournalist en werkt sinds 2015 voor NRC. Eerder werkte hij twaalf jaar voor de Volkskrant. Hij won diverse journalistieke prijzen, waaronder twee keer de Tegel (voor verhalen over groene subsidies en diplomafraude).

Boeken
Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman - De Machine
Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman

Drie NRC-journalisten doorgronden Booking.com

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: