Zoeken
Half november verschijnt 'De Machine - In de ban van Booking.com' van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
Drie NRC-journalisten doorgronden Booking.com

Half november verschijnt 'De Machine - In de ban van Booking.com' van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers

Gepubliceerd op 14 september, 2021 om 11:20, aangepast op 22 september, 2021 om 10:27

Booking.com, een van de grootste, rijkste en meest succesvolle internetbedrijven van Europa, is al 25 jaar een mysterie. Tot nu. 

Drie NRC-journalisten reconstrueren als eerste de opkomst, hoogtij en het morele verval van de grootste hotelwebsite ter wereld, die na jaren van miljardenwinsten plotseling coronasteun aanvroeg bij de Nederlandse overheid en vervolgens alsnog haar bonussen uitkeerde. Na een artikel in NRC werd de coronasteun terugbetaald.

De Machine is een verhaal van een club techneuten uit Twente die een sublieme machine bouwt, de wereld verovert en schatrijk wordt. Het is ook het verhaal van verbroken vriendschappen, hebzucht en desillusie over de oprukkende Amerikaanse mentaliteit. De machine blijkt niet alleen een digitale goudmijn, maar ook een apparaat dat mensen verdeelt en uitput.

De Machine is vanaf 11 november overal verkrijgbaar in print, als e-book en als luisterboek.

Auteurs
Auteur: Merijn Rengers

Merijn Rengers (1973) is onderzoeksjournalist en werkt sinds 2015 voor NRC. Eerder werkte hij twaalf jaar voor de Volkskrant. Hij won diverse journalistieke prijzen, waaronder twee keer de Tegel (voor verhalen over groene subsidies en diplomafraude).

Auteur: Joris Kooiman

Joris Kooiman is financieel journalist. Hij begon in 2011 bij Het Financieele Dagblad en stapte in 2017 over naar NRC. Voor het FD was hij onder meer correspondent in Berlijn.

Auteur: Stijn Bronzwaer

Stijn Bronzwaer (1981) schrijft over technologie en werkt sinds 2007 voor NRC. Eerder was hij onder meer adjunct-hoofdredacteur en chef van de mediaredactie.

Boeken
Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman - De Machine
Stijn Bronzwaer, Merijn Rengers en Joris Kooiman

Drie NRC-journalisten doorgronden Booking.com

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: