Zoeken
Roxane van Iperen houdt 4-meivoordracht in De Nieuwe Kerk
Roxane houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam.

Roxane van Iperen houdt 4-meivoordracht in De Nieuwe Kerk

Gepubliceerd op 23 april, 2021 om 00:00, aangepast op 27 mei, 2021 om 09:42

Harry Mulisch droeg in 1992 de eerste literaire lezing voor op 4 mei. Sindsdien vormt deze voordracht een vast onderdeel van de Nationale Herdenking. In 2020 verzorgde Arnon Grunberg de voordracht. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Van Iperen gevraagd, nadat schrijver Abdelkader Benali zich terugtrok als spreker.

Van Iperen woont sinds 2012 in ’t Hooge Nest, en stuitte toen ze het huis betrok op de bijzondere geschiedenis van het huis. Ze heeft jaren onderzoek gedaan naar de zussen Brilleslijper en de overige bewoners, en op meeslepende en tegelijk huiveringwekkende wijze verslag gedaan van de systematische en methodische wijze waarop de Joodse bevolking uit Nederland werd getransporteerd, op weg naar het onherroepelijke einde.

In een interview met NRC Handelsblad in 2019 vertelde Van Iperen: ‘Als we een gesprek willen voeren over onze gedeelde waarden, over collectieve identiteit, moeten we weten wat onze achtergrond is, wat er hier allemaal gebeurd is. Onze collectieve identiteit kunnen we niet blijven baseren op een incompleet verhaal.’

In 2020 hield Van Iperen de Cleveringalezing, vernoemd naar de protestrede van de Leidse hoogleraar in november 1940 tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, en de Machiavellilezing, over samenleving en democratie. Voor de Boekenweek van 2021, met het thema Tweestrijd, schrijft zij het Boekenweekessay. De titel luidt: ‘De genocidefax – Wat doe jij als het erop aankomt?’

De 4 mei-voordracht van Roxane van Iperen wordt in samenwerking met de CPNB uitgegeven en is vanaf 4 mei verkrijgbaar in de boekhandel.

Auteurs
Auteur: Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en publiceerde ze Brieven aan 't Hooge Nest. Voorjaar 2022 verscheen haar essay Eigen welzijn eerst, en in 2023 volgde haar nieuwe roman Dat beloof ik.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: