Zoeken
'Wraak' van Wouter Laumans en Marijn Schrijver op longlist Brusseprijs 2020
Zojuist werd bekendgemaakt dat Wraak, het vervolg op Mocro Maffia door Wouter Laumans en Marijn Schrijver, op de longlist staat van de Brusseprijs 2020. 

'Wraak' van Wouter Laumans en Marijn Schrijver op longlist Brusseprijs 2020

Gepubliceerd op 16 april, 2020 om 00:00, aangepast op 24 juni, 2021 om 20:06

De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000 verbonden. De jury van de Brusseprijs 2020 heeft vijftien titels gekozen voor de longlist. Voor de prijs van het beste journalistieke boek is een record aantal boeken ingestuurd: 197.

'We zagen veel stilistische kwaliteit, vaak van literair niveau', zegt juryvoorzitter Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf. Samen met Özcan Akyol (schrijver, radio- en tv-maker) en Thomas Rueb (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2019) vormt ze de jury van de Brusseprijs 2020. 

Vanaf medio mei wordt op zaterdag wekelijks een van de kandidaten van de shortlist geïnterviewd in het radioprogramma NOS Met het Oog Op Morgen. In de live uitzending van zaterdag 13 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. 

De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn reportages werden in boekvorm gebundeld.

Meer over de prijs vind je op de website van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.
 

Over Wraak:

Wraak is het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia, waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Het werd genomineerd voor de prestigieuze Brusseprijs 2015 voor het beste journalistieke boek en vormde de basis voor de veelgeprezen serie Mocro Maffia op Videoland.

Na de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 veranderde het misdaadlandschap voorgoed. Gewelddadiger, roekelozer, complexer dan ooit. Het vormde het startschot van de nietsontziende oorlog tussen twee groepen in de onderwereld: enerzijds die rondom Benaouf A., het beoogde doelwit van die aanslag, anderzijds de groep rondom Gwenette Martha. Na diens dood in mei 2014 lijkt de vete aanvankelijk tot een einde te zijn gekomen, maar niets is minder waar. De strijd om kilo's coke gaat door, maar is niet langer de enige aanleiding voor de talloze aanslagen die volgen. Een ander motief blijkt ook een belangrijke rol te spelen.

Wraak gaat verder waar Mocro Maffia ophield. Gebaseerd op uitgebreide research en talloze ontcijferde pgp-berichten vertelt het een verhaal over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs.

Auteurs
Auteur: Wouter Laumans

Wouter Laumans is journalist en schrijft onder meer voor Panorama en Nieuwe Revu.

Auteur: Marijn Schrijver

Marijn Schrijver is freelance journalist en schreef mee aan de boeken Mocro Maffia, Wraak en De lustfabriek

Boeken
Wouter Laumans & Marijn Schrijver - Wraak
Wouter Laumans & Marijn Schrijver

Het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: