Zoeken
Robert Vuijsje geeft Vrijheidslezingen in oktober en november 2020
In oktober en november geeft Robert Vuijsje Vrijheidscolleges in Utrecht, Eindhoven en Wageningen.

Robert Vuijsje geeft Vrijheidslezingen in oktober en november 2020

Gepubliceerd op 12 oktober, 2020 om 00:00
 

Over het vrijheidscollege van Robert Vuijsje
Auteur Robert Vuijsje heeft sinds zijn jeugd de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden totaal zien veranderen. Vuijsje vierde zijn 30e verjaardag, door omstandigheden, in het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Op komische en confronterende wijze - en tegen de achtergrond van die absurde viering - beschrijft hij in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Zijn idee over de vrijheid van 2020 is: de vrijheid je gekwetst te voelen.

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. In 2008 debuteerde hij als schrijver met de roman Alleen maar nette mensen. Een roman over de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Op komische en confronterende wijze beschrijft Vuijsje in zijn Vrijheidscollege hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar anders zijn geworden. Een college over de vrijheid je gekwetst te voelen.

Vuijsje studeerde sociologie en amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Alleen maar nette mensen kreeg veel kritiek door de typering van de zwarte vrouw. In 2019 publiceerde Vuijsje de opvolger van het boek; Salomons oordeel. Het boek gaat over de relatie tussen de Joodse Max, zijn Nederlands-Surinaamse vrouw Alissa en hun zoon Salomon. Vuijsje, zelf Joods en getrouwd met een Nederlands-Surinaamse vrouw, schrijft veel over hoe mensen met verschillende achtergronden met elkaar samenleven: "Ik pretendeer dat niemand anders zo van binnenuit kan beschrijven hoe wij nu in Nederland met elkaar samenleven". Sinds vijf jaar maakt Vuijsje de reportage Land van afkomst voor de Volkskrant waarin hij Nederlanders met een gemengde afkomst vraagt naar de rol die dit speelt in hun leven. In 2020 werden deze reportages gebundeld in Maar waar kom je écht vandaan?

“Er is de afgelopen tien jaar veel gebeurd in Nederland. We zijn in een andere wereld terechtgekomen, een wereld vol ongemak en hysterie over hoe wij ons tot elkaar verhouden. Een wereld waarin emotie de boventoon voert.” Maar ook na de kritiek op bepaalde typeringen in Alleen maar nette mensen wil Vuijsje onderwerpen waaraan mensen aanstoot kunnen nemen, niet mijden. 

 

Auteurs
Auteur: Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is schrijver en journalist. In 2008 verscheen zijn debuutroman Alleen maar nette mensen waarvan in totaal ruim 200.000 exemplaren werden verkocht. Het boek werd bekroond met een Gouden Uil en een Inktaap en werd in 2012 verfilmd, met Geza Weisz in de hoofdrol. In 2019 verscheen Salomons oordeel, de opvolger van Alleen maar nette mensen.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: