Zoeken
Gratis innovatieve app Arnon Grunberg na succes verbeterd en uitgebreid
De Grunberg-app is na succes verbeterd en uitgebreid met de nieuwe roman Bezette gebieden en 13 van Arnon Grunbergs eerdere boeken. Deze speciaal ontwikkelde applicatie is vanaf nu gratis te downloaden op iPhone en iPad.

Gratis innovatieve app Arnon Grunberg na succes verbeterd en uitgebreid

Gepubliceerd op 10 januari, 2020 om 00:00, aangepast op 9 januari, 2020 om 00:00

Vandaag verschijnt Bezette gebieden, de nieuwe roman van de gevierde en veelvuldig bekroonde schrijver Arnon Grunberg (1971). Dit boek is direct ook in een nieuwe vorm te lezen, via een speciaal hiervoor ontwikkelde mobiele applicatie.

De app is gemaakt door de Utrechtse startup Immer, gebaseerd op jarenlang leesonderzoek, en biedt een nieuwe manier van lezen. Ieder boek wordt verdeeld in prettig leesbare porties, er is optioneel leesgeluid, en de voortgangsring laat zien hoe ver de lezer is in een boek, deel en hoofdstuk.

Succesvolle app
De Grunberg-app verscheen een jaar geleden onder de naam Goede mannen door Immer, met Grunbergs vorige roman en de mogelijkheid het muziekstuk Canto Ostinato te luisteren tijdens het lezen. Lezers waardeerden de app in hoge mate. 86% van de geënquêteerde lezers vond de app beter lezen dan een normaal e-book, 71% zelfs beter dan een papieren boek. 100% van de lezers gaf aan vaker boeken te willen lezen in een Immer-app. Arnon Grunberg zelf onderstreepte deze bevindingen: “Dit leest echt heel prettig.”

De app werd goed ontvangen door de pers. Hij kwam voorbij in de NOS op 3 Tech Podcast en op NPO Radio 1, en op onder meer RTL Nieuws, Nu.nl, iPhoned en iCulture. Apple riep de app uit tot ‘App van de dag’ en hij haalde de vijfde plaats in de App Store-categorie Boeken. Ook won hij een Indigo Design Award.

Grote update

Vanaf vandaag is een gratis update beschikbaar waaraan niet alleen Bezette gebieden is toegevoegd, maar ook veel van Grunbergs eerdere werk: de app bevat 14 romans, 1 novelle en 10 verhalen in totaal. Deze teksten kunnen los in de app worden gekocht. 

Naast de nieuwe boeken bevat de app nu een keuze uit vier leessoundtracks: behalve de Canto Ostinato van Simeon ten Holt (dat Grunberg luisterde terwijl hij de roman Goede mannen schreef ) zijn er drie minimalistische soundscapes beschikbaar, speciaal gecomponeerd door audiostudio SonicPicnic om te lezen met koptelefoon op.

De app heeft een geheel vernieuwde vormgeving door Saskia Freeke, werkt soepeler en eenvoudiger, en bevat een nieuwe optie om met grote letters te lezen.

De Grunberg-app is een samenwerking van Arnon Grunberg, Immer, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en Lebowski Publishers, en is ontwikkeld met steun van het Nederlands Letterenfonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Download gratis in de App Store (iPhone/iPad).

In een interview zei Arnon Grunberg het volgende:
“[Ik heb aan de app meegewerkt] omdat het een experiment is dat ervoor zou kunnen zorgen dat lezen op het scherm – of dat nu een telefoon of een tablet is – aantrekkelijker wordt. Zelf vind ik een boek lezen op een scherm nog altijd niet ideaal en ik ben benieuwd naar hoe dat beter zou kunnen. […] Vergeleken met andere e-books vind ik dit esthetischer eruitzien en praktisch gezien ook gewoon aangenamer. Het is goed dat we niet denken, zo is het, hier valt niets te verbeteren.”

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: