Zoeken
Verschenen: BASTA, de autobiografie van Marco van Basten
De kop is eraf. BASTA, de autobiografie van Marco van Basten, geschreven door Edwin Schoon, is vanaf deze week overal verkrijgbaar.

Verschenen: BASTA, de autobiografie van Marco van Basten

Gepubliceerd op 1 december, 2019 om 00:00, aangepast op 3 december, 2019 om 00:00Marco spreekt, en hoe!
– Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD

 

Marco van Basten kwam 27 november, de dag voor BASTA verscheen, langs op de uitgeverij om 1000 exemplaren van zijn autobiografie te signeren. Die avond besprak hij zijn boek bij DWDD: het gesprek ging over zijn hoge toppen en diepe dalen, over de enkel, over de beroemde omhaal, over het emotionele afscheid van de sport, over de tegenslagen in zijn carrière na het voetbal, over zijn band met Johan Cruijff. 'Het is een rauw en openhartig boek geworden', vond Matthijs van Nieuwkerk. Vrijdag schoof Marco aan bij Beau, en ging hij dieper in op zijn persoonlijke leven; in het weekend verschenen interviews in Het Parool ('Verliezen geeft mij het gevoel dat ik volledig heb gefaald') en het AD ('Ik bevond me op de bodem van mijn bestaan'), en een voorpublicatie in Hard Gras #129. Auteur Edwin Schoon was te gast bij Met het oog op morgen. 

De presentatie vond plaats in het International Theater Amsterdam (voorheen: Stadsschouwburg), met op het podium onder andere jeugdvrienden van Marco, Henk Spaan, Hugo Borst, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Thomas Acda. De Volkskrant deed verslag van de avond, en NRC kwam tegelijk met een recensie van BASTA: "Alleen op het veld had Marco van Basten ‘killerinstinct’". Ook bij verscheidene andere media verschenen (foto)verslagen van de avond, bijvoorbeeld op nu.nl of bij de NOS.Over BASTA

Nog drie jaar lang heb ik alles geprobeerd om weer fit te worden. Werkelijk alles. Ver voorbij de pijngrens. Maar het was voorbij. Sterker nog, ik was uiteindelijk al blij als ik weer zonder al te veel pijn naar de bakker kon lopen. Dat heeft erin gehakt. Alles waar ik van droomde was weg.

Drievoudig Europees voetballer van het jaar. Eenmaal Wereldvoetballer van het jaar. Drie Europa Cups, twee wereldbekers, twee UEFA Super Cups, Europees Kampioen met het Nederlands Elftal in 1988 en talloze landskampioenschappen met zowel Ajax als AC Milan. Marco van Basten is een van de grootste voetballers aller tijden, maar is voor velen altijd enigszins een mysterie gebleven, een enigma, iemand die ogenschijnlijk nooit het achterste van zijn tong liet zien. Intelligent, analytisch sterk, welbespraakt, maar uiterlijk onbewogen, wellicht zelfs emotieloos.

Misschien is het rijping, is het de rust, omdat ik gestopt ben in de voetballerij. Ik weet het niet. Maar ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Vanuit mijn perspectief. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Waarin ik dingen recht kan zetten. Ik zal niemand sparen. Mezelf al helemaal niet. De tijd is rijp.

BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière - de gekte in Italië, het ek '88, het mislukte wk '90 - zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.

Auteurs
Auteur: Edwin Schoon

Edwin Schoon (1970) is schrijver en documentairemaker. Zijn boek Basta (2019) is in zeven talen vertaald en meer dan 100.000 keer verkocht. Met zijn eerste boek De macht van de bal (2010) won hij de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek. Hij werkt onder meer voor De Groene Amsterdammer, Andere Tijden Sport en de VPRO.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: