Zoeken
Omarm die winterdip: Literature Leed Night (21 december)
In deze Late Night estafettevoorstelling in de Melkweg reflecteren vijf schrijvers in columns, poëzie en proza op het thema leed. Depressie, burn-out, rouw, verslaving, een gebroken hart: hoe gaat een schrijver daarmee om? Met: Erik Jan Harmens, Bregje Hofstede, Cesar Majorana, Marieke Lucas Rijneveld en Vrouwkje Tuinman. Programma van SLAA.

Omarm die winterdip: Literature Leed Night (21 december)

Gepubliceerd op 14 december, 2018 om 00:00, aangepast op

 

Literature Leed Night is onderdeel van DIP FEST.  Op 21 december, de kortste dag van het jaar, start de winter. Winterdipgevoeligen zuchten: monter de feestdagen in met de kerstledlampslingers alvast in de kozijnen of somberen op de bank met een romcom en glühwein? Melkweg biedt uitkomst met DIP FEST: een festival als lichtpunt in donkere dagen met een programma vol muziek, comedy, performances, installaties, films, kunst, literatuur en comfort food. Artiesten en kunstenaars uit verschillende disciplines tonen werk over het thema; melancholie en misère worden op tragikomische wijze omarmd in plaats van verhuld.

~

Erik Jan Harmens is schrijver en dichter. In zijn derde roman, het autobiografische Hallo muur (2015), praat een man tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, jaren waarin hij een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Op dit moment schrijft Erik Jan Harmens beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in de zaterdagbijlage van Trouw. Recentelijk verscheen bij Lebowksi nieuw autobiografisch werk, Door het licht (2018). Hierin beschrijft Erik Jan Harmens over een leven in het (soms te felle) licht.

Cesar Majorana is schrijver en presentator voor Npo 3. Bij glossy &C schrijft hij wekelijks een column, bijvoorbeeld over depressie of dure geurkaarsen. Hij regisseerde dit jaar zijn eerste documentaire, maakte een boekenprogramma voor BNNVARA en won met zijn digitale verdrietproject WaaromVloggersJanken een award als Beste Instagrammer. Eerder schrijfwerk verscheen o.a. op DeFusie. Zijn fetisj is dat iemand dode goudvissen in zijn mond begraaft, maar niemand wil dat ooit.

Vrouwkje Tuinman schrijft artikelen, columns en recensies voor onder meer Trouw, Opzij, Akkoord en het Concertgebouw. Ze werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs, en ontving de Halewijnprijs voor haar gehele oeuvre. De rouwclub (2013) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar meest recente roman Afscheidstournee (2016) is eveneens lovend ontvangen.

Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde Rijneveld met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In de Volkskrant werd Rijneveld uitgeroepen tot literair talent van het jaar en Rijnevelds gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad, VPRO Gids en De Revisor. Naast het bestaan als schrijver werkt Marieke Lucas Rijneveld op een melkveebedrijf en is af en toe tafelmens bij DWDD.

Bregje Hofstede publiceert in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2014) werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil, en werd vertaald naar het Deens en Duits. In 2016 verscheen haar tweede boek bij uitgeverij Cossee, De herontdekking van het lichaam, waarin ze bestudeert hoe ze in een burn-out terecht kwam, en zich er weer langzaam aan ontworstelde. Dit jaar verscheen haar roman Drift, een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf.

 

Auteurs
Auteur: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vijf dichtbundels, plus twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij publiceerde ook vijf romans. Hallo muur (2015) werd Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door en werd talloze malen herdrukt. In 2018 kwam een tweede, autobiografische roman uit, over onverdoofd leven, getiteld Door het licht. Anderhalf jaar eerder, begin 2017, verscheen Pauwl, een geestige vertelling over een volwassen man met autisme. Even later kwam bij uitgeverij Moon Harmens' eerste kinderboek uit: Hans is kwijt. Erik Jan Harmens schrijft stukken over prikkels en verdoving...

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: