Zoeken
Jilt Jorritsma wint Joost Zwagerman Essayprijs 2018
Jilt Jorritsma, onderdeel van Lebowski's Talent Pool, wint de eerste Joost Zwagerman Essayprijs 2018 met 'Onthoofd'. Dat werd bekendgemaakt tijdens de eerste Joost Zwagerman Lezing in theater De Vest in Alkmaar op 18 november 2018. Met de winst liet Jilt zes genomineerden en in totaal 185 inzenders achter zich. 

Jilt Jorritsma wint Joost Zwagerman Essayprijs 2018

Gepubliceerd op 19 november, 2018 om 00:00, aangepast op 12 maart, 2021 om 00:00

Jilt wint hiermee een bedrag van 7500 euro en publicatie in de Volkskrant. Aan die krant geeft hij al een eerste interview: 'Als schrijver leg je de verbanden niet zelf: je geeft de lezer wat informatie en daar moet hij zelf dingen mee doen. Daarmee neem je de lezer ­serieuzer dan wanneer je hem alles aanreikt. Je wekt een gevoel op: wat hier staat heeft wel enigszins met ­elkaar te maken, maar ik heb geen idee hoe.’ Lees het hele interview hier.

De jury bestond uit Aleid Truijens, Barber van de Pol, Joost de Vries en Maria Vlaar. Over 'Onthoofd' oordeelden zij:

De schrijver van dit essay brengt uiteenlopende zaken samen: beeldende kunst - Rodin - , politiek en geschiedenis. Hij citeert anderen, maar ontwikkelt zelf een gedachtegang. Het is een stuk dat niet ikkerig is maar wel persoonlijk; het persoonlijke zit in de eigen, soepele manier van beschouwen en formuleren. Het is een origineel, zeer hedendaags maar ook klassiek essay. 

De Joost Zwagerman Essayprijs is een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, in samenspraak met de erven van Joost Zwagerman. 

Auteurs
Auteur: Jilt Jorritsma

Jilt Jorritsma (1991) is historicus, essayist en schrijver. In 2016 won hij de Essaywedstrijd Nexus Connect en in 2018 won zijn essay 'Onthoofd' de prestigieuze Joost Zwagerman Essayprijs. Zijn essays en korte verhalen verschenen onder meer in de Volkskrant, De Revisor, de Nederlandse Boekengids en bij Boom Filosofie. Daarnaast doet hij aan de Open Universiteit onderzoek naar zinkende steden.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: