Zoeken
Simon de Waal schrijft geschenk Maand van het Spannende Boek 2016
De Nederlandse thrillerauteur en scenarist Simon de Waal (Lebowski) schrijft het Geschenkboek voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2016.

Simon de Waal schrijft geschenk Maand van het Spannende Boek 2016

Gepubliceerd op 14 juli, 2015 om 00:00, aangepast op

Bloed in de polder is het motto van Juni – Maand van het Spannende Boek welke in 2016 geheel in het teken van de Hollandse thriller zal staan. 2016 is ook het jaar waarin het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs 30 jaar bestaat. Dit vormt een mooie aanleiding om Nederland en de Nederlandse schrijvers te eren tijdens de campagnemaand. De boekhandel geeft het Geschenkboek van de Waal in een oplage van honderdduizenden exemplaren cadeau aan haar klanten bij besteding van €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Sinds begin jaren '80 is Simon de Waal rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie waar hij op bureau Warmoesstraat samenwerkte met Appie Baantjer. Nadat hij in 1991 was gevraagd als adviseur bij een speelfilm, kreeg hij interesse voor het scenarioschrijven. Zo heeft hij scenario's geschreven voor televisieseries als Baantjer, Unit 13, Grijpstra & De Gier, Smeris, NoordZuid en Russen. Voor het scenario van de film Lek ontving de Waal in 2000 een Gouden Kalf. Naast scenario’s schrijft hij ook thrillers: Cop vs Killer (2004) en Pentito (2008) werden beiden genomineerd voor De Gouden Strop. Pentito won in België de Diamanten Kogel (2008). De verfilming van Cop vs Killer (2012 en geregisseerd door de Waal) won een Gouden Kalf voor de hoofdrolspeler Jeroen Willems. In 2009 startte hij een reeks policiers met Baantjer, die tijdens het schrijven van deel drie overleed. In 2014 was de pilot van Bureau Raampoort, gebaseerd op deze reeks van De Waal, een succes bij SBS6; de serie wordt vanaf eind september uitgezonden. Ondertussen werkt De Waal aan The Fear of God, welke hij wederom zelf zal verfilmen. Boek en film staan gepland voor najaar 2016.

Bloed in de polder
Bloed in de polder is het motto van Juni РMaand van het Spannende Boek welke in 2016 geheel in het teken van de Hollandse thriller zal staan. De Nederlandse misdaadliteratuur kent een stevige stamboom: van P. Tesselhoff Jr. - die in 1900 het eerste Nederlandse misdaadverhaal schreef Рtot Havank, Janwillem van de Wetering en Baantjer naar Tomas Ross, Ren̩ Appel, Charles den Tex, Simon de Waal en Michael Berg om enkele hedendaagse bloedverwanten te noemen. Ze worden terzijde gestaan door hun zusters in het kwaad zoals Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Loes den Hollander, Marion Pauw, Corine Hartman en Marelle Boersma. Nederland als plaats delict werpt een andere blik op de Hollandse gezelligheid en tolerantie. Zowel in fictie als in de realiteit, getuige true crime boeken zoals De ontvoering van Alfred Heineken (Peter R. de Vries) en Mocro Maffia (Wouter Laumans en Marijn Schrijver).

Auteurs
Auteur: Simon de Waal

Simon de Waal (1961) is auteur, scenarist, regisseur en rechercheur zware misdaad. Hij schreef de thrillers Cop vs Killer (nominatie Gouden Strop) en Pentito (winnaar Diamanten Kogel, nominatie Gouden Strop), en startte met Appie Baantjer in 2009 de succesvolle De Waal & Baantjer-reeks. Daarnaast won hij een Gouden Kalf voor het scenario van Lek, een van de beste Nederlandse misdaadfilms aller tijden. In 2016 schreef hij Vector, het geschenk van de Spannende Boeken Weken, en Nemesis, dat ook werd genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: