Zoeken
Antoinette Beumer wint Hebban Debuutprijs 2018
Antoinette Beumer heeft de Hebban Debuutprijs 2018 gewonnen. Dat werd bekendgemaakt op Hebban Live! op 30 september bij boekhandel Donner in Rotterdam. De jury was onder de indruk van Beumers vermogen om het schrijnende verhaal neer te zetten van een sterke en tegelijkertijd kwetsbare vrouw die het gevecht met de waanzin aangaat.

Antoinette Beumer wint Hebban Debuutprijs 2018

Gepubliceerd op 1 oktober, 2018 om 00:00, aangepast op

Filmregisseur Antoinette Beumer (1962), bekend van producties als ‘Soof’ en ‘De gelukkige huisvrouw’, debuteerde eerder dit jaar bij uitgeverij Lebowski met de, deels autobiografische, roman Mijn vader is een vliegtuig. Een verhaal dat veel parallellen heeft met haar eigen leven. Haar vader zat zelf ruim 30 jaar in een psychiatrische inrichting. Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de 40-jarige Eva geconfronteerd met angst. Als ze op zoek gaat naar de oorsprong van deze gevoelens, komt ze erachter dat er hiaten in haar geheugen zijn. Op dit moment werkt Beumer zelf aan het scenario voor de verfilming van het boek.   

'Na zoveel jaar verhalen van anderen vertellen, wilde ik graag een eigen verhaal vertellen,' zegt Beumer. 'En wel op een manier dat niemand zich ermee zou bemoeien. Niemand die zou zeggen: ‘Dit is niet geloofwaardig’, of ‘Wie gaat dat spelen?’, of ‘Dat is veel te duur om te maken’, of ‘De jaren zeventig, dat is niet bankable genoeg’. Ik ben gewend om - in alle fases van het proces - met heel veel mensen te maken te hebben. Mijn voornaamste motivatie was dat ik nu iets in mijn eentje kon doen, iets kon maken dat echt helemaal van mij was.' 

Uit het juryrapport: 'Mijn vader is een vliegtuig is een roman over herinneringen, familiebanden en de verwerking van leed, waarbij de toon langzaam overhelt van komisch naar aangrijpend. Antoinette Beumer toont de kracht, maar vooral ook de vergankelijkheid van herinnering. Haar romandebuut geeft haar de ruimte om de valkuilen van de geestelijke gezondheidszorg op een onthutsende manier te schetsen.' 

Naast de award ontvangt Beumer € 2.500 aan prijzengeld en een landelijke advertentiecampagne van boekhandelsketen Libris. 

Andere kanshebbers op de shortlist waren Sien Volders met Noord en Herien Wensink met Kleihuid.

Lees het hele juryrapport hier.

Stemmen op Mijn vader is een vliegtuig

Antoinette Beumer is met Mijn vader is een vliegtuig ook genomineerd voor de Bronzen Uil. Voor de publieksprijs van de Bronzen Uil kun je op haar boek stemmen. Heel hartelijk dank!

Auteurs
Auteur: Antoinette Beumer

Antoinette Beumer (1962) is de regisseur van succesvolle films als De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof. Haar debuutroman Mijn vader is een vliegtuig, die werd genomineerd voor verschillende prijzen en is bekroond met de Hebban Debuutprijs, is nu verfilmd.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: