Zoeken
Schwobfest Zomer 2015
Het is weer tijd voor de Schwob-actie: tien uitgeverijen slaan de handen ineen en maken een keuze uit prachtige herontdekte klassiekers. Honderd Nederlandse en Vlaamse boekhandels doen mee aan de campagne en richten vanaf 15 juni boekentafels en etalages over deze herontdekkingen in.

Schwobfest Zomer 2015

Gepubliceerd op 4 juni, 2015 om 00:00, aangepast op 11 juni, 2015 om 00:00

In samenwerking met Schwob (onderdeel van het Nederlands Letterenfonds) organiseren ze: Schwobfest Haarlem (21 juni in de Lichtfabriek) & Schwobfest Brussel (28 juni in de Spiegelzaal van De Markten).

Vernieling van Tom Kristensen
Uitgeverij Lebowski is één van de tien uitgeverijen die meedoen aan Schwobfest. Deze editie wordt Vernieling van Tom Kristensen gepitcht. Jeroen Vullings van Vrij Nederland wordt afgevaardigd naar Haarlem om het boek aldaar te pitchen. In zijn recensie schreef hij: '... een prachtige literaire ervaring die ik niet had willen missen.’ In Brussel is Jannah Loontjens (De Volkskrant) ambassadeur van het meesterwerk van Kristensen. Loontjens: ‘De roman is verre van gedateerd. Integendeel, het is een levendig, energiek verhaal in een hoogst originele stijl geschreven... Het hoogst eigen taalgebruik van Kristensen is bewonderenswaardig trefzeker vertaald door Annelies van Hees... Vernieling is een scherpe en geestige portrettering van een man die regelrecht op zijn ondergang afgaat.’

De negen andere klassiekers die worden gepitcht, door hun eigen ambassadeurs, zijn:
- Anna Gmeyjner – Manja (Cossee)
- Fernando Pessoa – Het boek der rusteloosheid (Arbeiderspers)
- Marek Hlasko – De Israëlische trilogie (Athenaeum, Polak & Van Gennep)
- BolesÅ‚aw Prus – De pop (Atlas / Contact)
- Jules Renard  – Peenhaar (Meulenhoff)
- Jean-Yves Berthault – De schaamteloze passie van Mademoiselle S. (De Geus)
- John Cheever – Het schandaal in de familie Wapshot (Van Gennep)
- Giorgio Bassani - De tuin van de familie Finzi-Contini (De Bezige Bij)
- Ludvík Vakulíc – Cavia’s op proef (Het Leesmagazijn)

Schwob-app
Schwob brengt een smartphone-app uit voor de mooiste vergeten klassiekers uit de wereldliteratuur. De app is vanaf 21 juni te downloaden en laat de gebruiker in het Nederlands en Engels op een speelse manier in aanraking komen met literaire herontdekkingen. De app is in alle landen verkrijgbaar.

In de app krijgt de gebruiker de mogelijkheid om een boek te liken of te disliken, door een boek op basis van titel, auteur, omslag en een quote naar rechts of naar links te swipen. Hierna kunnen uit het lijstje favoriete boeken leesfragmenten worden gekozen en wordt een kaart aangeboden met alle boekhandels die meedoen aan Schwob Zomer 2015.

Voor meer informatie
Schwobfest Haarlem:  Marjolein van Doorn, info@marjoleinvandoorn.com
Schwobfest Brussel: Steven van Ammel, steven.van.ammel@passaporta.be
De Schwob-actie en Schwob-app: Alexandra Koch, a.koch@letterenfonds.nl

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: