Zoeken
Boekblad: 'Anne Moraal tekent auteurscontract met Lebowski'
Op basis van 48 pagina’s tekende radiomaker Anne Moraal boekcontract met uitgeverij Lebowski. De deal werd tot stand gebracht door Willem Bisseling van Sebes & Bisseling Literary Agency.

Boekblad: 'Anne Moraal tekent auteurscontract met Lebowski'

Gepubliceerd op 22 maart, 2018 om 00:00, aangepast op 3 augustus, 2023 om 12:48

Anne Moraal (30) is samensteller van VPRO Nooit meer slapen. Zij deed de Creative Writing Summer School aan de New York University als enige niet-Engelstalige student. Ze kreeg les van auteurs als Chad Harbach en Lydia Davis, en studeerde af met een A+. Op haar 22ste woonde zij een aantal maanden in Zuid-Korea. In 2017 reisde zij af naar Noord-Korea voor research. Honden huilen niet wordt een debuut van ongekende kwaliteit en zal naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van 2019 verschijnen.

Willem Bisseling: ‘Anne en ik zijn al langer in gesprek over een boek, maar ze hield wat ze schreef lange tijd voor zich. Toen ze me de eerste 48 pagina’s van haar roman stuurde, werd ik van mijn stoel geblazen. Zelden heb ik zo’n goed debuut-in-wording onder ogen gehad.’

Bisseling wist dat hij iets bijzonders in handen had en besloot in samenspraak met Moraal om een exclusieve submission te doen aan slechts zes uitgevers. Zijn gevoel bleek te kloppen. Alle uitgevers die hij benaderde wilden meteen in gesprek met Anne. Na de bezoeken aan de uitgevers kwam er een veiling, die binnen een paar dagen hoog opliep. Jasper Henderson van Lebowski wist met zijn enthousiasme en zijn financiële voorstel de anderen achter zich te laten en won de veiling.

Jasper Henderson: ‘Het komt niet vaak voor dat je bij een debuut het gevoel hebt dat de auteur zo goed weet wat hij of zij doet. Anne is anders. Zij weet met echt vrij weinig middelen – geen overdadige vergelijkingen, geen al te opzichte beelden – een enorme spanning op te wekken en ik denk niet dat er veel lezers zijn die niet binnen twee alinea’s hooked zijn: je wilt en moet dit lezen.’

Het romandebuut van Anne, dat de (werk)titel Honden huilen niet heeft gaat over een Noord-Koreaanse vrouw, die in Nederland in het enige Noord-Koreaanse restaurant van Europa komt werken. Vanuit Pyongyang, de mooiste stad in het mooiste land ter wereld, komt ze terecht in een voormalig buurthuis in het Amsterdamse Osdorp. Zonder opsmuk weet Moraal op treffende en geloofwaardige wijze het levensverhaal van (en vanuit) een Noord-Koreaanse vrouw te vertellen.

Auteurs
Auteur: Anne Moraal

Anne Moraal (1987) is eindredacteur van het radioprogramma VPRO Nooit meer slapen. Zij deed de Creative Writing Summer School aan de New York University als enige niet-Engelstalige student van haar lichting, waar ze les kreeg van auteurs als Chad Harbach en Lydia Davis. Tijdens haar studie woonde zij een half jaar in Zuid-Korea. In 2017 reisde zij af naar Noord-Korea voor research.

Boeken
Anne Moraal - Honden huilen niet
Anne Moraal

Een roman over verdriet en de pogingen daaraan te ontsnappen

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: