Zoeken
De not-to-do-list over daten
Onlangs maakte ik voor een vriendin, die zich nog maar net op het kronkelige pad van het single-leven begeven heeft, een lijstje. Dit nadat zij een zucht slaakte en zich wanhopig en hardop afvroeg hoe het nu verder moest en of ze ooit nog een man zou tegenkomen bij wie ze voor eeuwig wilde blijven. En hij bij haar. Ik wilde haar niet ontmoedigen, dus verzweeg ik de gedachte die bij me opkwam. Arm kind. De mannen die je vanaf nu tegen zal komen, mankeren allemaal iets, want de leuke zitten in een goede relatie. Vanaf nu is het afwachten tot er een verlaten wordt, of weduwnaar. Het is hard, maar het is zo. De single-mannen geschikt voor onze generatie, dat zijn de leftovers. Dus stuurde ik haar ‘s nachts de lijst die ik ooit opstelde na een zoveelste rampzalige date. Een Not-To-Do-list, zeg maar. En misschien hebben jullie er ook iets aan.

De not-to-do-list over daten

Gepubliceerd op 15 maart, 2018 om 00:00, aangepast op

1. Verzamelaar

Je treft hem aan op iedere datingsite, met zijn selfie op een jetset-strand of op een hipsterterras met een jampot vol maagzuuropwekkende limoenen op wodka. Hij heeft kinderen bij verschillende exen, zijn laatste is net drie maanden oud. Hij leest iets Deepak Chopra-achtigs en noemt zichzelf een vrije ziel. Zijn hobby is naar Burning Man gaan. Hij is altijd ondernemer in de creatieve sector, dan wel: werkloos.

2. De grapjas

Hij opent het gesprek met een grapje over je uiterlijk en draagt T-shirts waarop een stonede smiley staat, FBI Female Body Inspector, of Boer zoekt Bier en tijdens de eerste date gaat hij je kietelen, of vraagt aan zijn vinger te trekken. Als je dan nog niet weg bent, laat hij je in bed alle filmpjes op Dumpert zien en bekent fan te zijn van Jandino. Hij zal je in zwembaden gooien, je neus in de slagroom duwen, “Jij lust zeker geen patatjes” tegen je kinderen zeggen en met kerst naar de Efteling willen.

3. De verslaafde

Hij zegt dat hij het maar heel af en toe doet, die coke/ghb/ketamine/ritalin en mag hij ook een keer, na jarenlang aan de ketting bij zijn ex-vrouw te hebben gelegen? Alleen in de weekenden, als hij de kinderen niet heeft. Dat hij vervolgens een week lang depressief en uitgeput op zijn nest ligt, heeft daar niets mee te maken. Die blauwe pillen die hij vlak voor de sex neemt, zijn zeker geen multivitaminen. En dat geld dat je hem hebt geleend, krijg je niet terug. Zijn ex – die hem een losgeslagen junk noemt – is geen kutwijf, maar spreekt de waarheid.

4. De gadgetgeiler

Het duurt niet lang of hij laat je zijn horloge met 190 functies zien. Thuis heeft hij een Japans toilet, dus niet schrikken als er ineens water tegen je anus spuit. Tijdens een etentje gaat hij je tot in den treure uitleggen dat je bitcoins moet kopen en wel hierom. Hij draagt een Google-bril en in bed haalt hij ineens de vreemdste attributen uit het nachtkastje. Deze man is handig als je wifi het niet doet of je Sonos niet geprogrammeerd krijgt, maar verder kun je er beter ver van wegblijven. Voordat je het weet moet je mee naar een conventie over virtual reality en heb je sex met een teledildo die hij op afstand bestuurt.

5. De betweter, ofwel de mainsplainer, ofwel het orakel

Hij is sowieso meestal aan het woord. Dan vertelt hij je dat avocado’s veel schadelijker zijn voor het milieu dan zijn elektrische auto. Dat jij het nog eet – vlees – en weet je niet wat alcohol met je lichaam doet? Hij gaat je uitleggen hoe je je kinderen moet opvoeden, en je ouders op afstand dient te houden. Hij leest je voor uit zijn favoriete, filosofische boeken en onderstreept de stukken in de krant die je moet lezen, waarna hij je uitlegt hoe je dit allemaal dient te interpreteren. En hij is die man die op feestjes altijd zíjn playlist opzet en maakt dat iedereen toch nog vroeg naar huis gaat.

Deze column verscheen eerder in de LINDA.

Auteurs
Auteur: Saskia Noort

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Van haar achtste thriller Bonuskind werden ruim 200.000 exemplaren verkocht en het was tevens het bestverkochte spannende boek van 2020. In feburari 2024 zijn de Engelse wereldrechten van Bonuskind verkocht aan Amazon Crossing.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: