Zoeken
Lebowski acquireert na verhitte veiling met zeven biedende uitgevers de wereldwijd herontdekte roman ‘Der Reisende’ van Ulrich Boschwitz (1915-1942)
Na een veiling over vier ronden, met zeven biedende uitgevers in Nederland, heeft Lebowski een werkelijk zeer bijzondere roman geacquireerd: Der Reisende, van Ulrich Boschwitz. De veiling werd georganiseerd door Marianne Schönbach. Der Reisende verscheen nooit in Duitsland, en lag jarenlang in een archief. Wel verscheen de roman, die werd geschreven in 1938, in 1940 in Amerika en in Frankrijk. Momenteel vinden wereldwijd veilingen plaats – in Amerika zijn er biedingen van twaalf uitgevers. Pre-empts waren er van Adam Freudenheim (uitgever van Hans Fallada bij Penguin Classics, en van De Avonden van Gerard Reve bij Pushkin Press), Grasset in Frankrijk en Rizzoli in Italië. In Duitsland verscheen de roman eind februari bij Klett-Cotta en bereikte onmiddellijk de bestsellerlijst van Der Spiegel.

Lebowski acquireert na verhitte veiling met zeven biedende uitgevers de wereldwijd herontdekte roman ‘Der Reisende’ van Ulrich Boschwitz (1915-1942)

Gepubliceerd op 6 maart, 2018 om 00:00

Der Reisende is een aangrijpende roman over een joodse man, Otto Silbermann, die in 1938 weet te ontsnappen aan de pogroms van de nazi’s maar alles verliest: zijn bezittingen, zijn waardigheid, zijn verstand. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Hij vlucht van stad naar stad om aan zijn belagers te ontsnappen – van Berlijn naar Hamburg naar Nürnberg naar Aken – en verblijft wekenlang in treinen, wetende dat hij in de val zit, maar hij blijft naïef, geloven in het goede in de mens. Zelfs wanneer hij, gek geworden van angst, opgesloten wordt in een inrichting, blijft hij dat geloof vasthouden. 

Ulrich Alexander Boschwitz (1915 – 1942) werd geboren in Berlijn. Hij verliet Duitsland in 1935, en kwam in Noorwegen terecht, waar hij onder het pseudoniem John Grane zijn debuutroman Menschen neben dem Leben publiceerde. Na een verblijf in Frankrijk en Luxemburg vestigde hij zich in 1939 in Engeland. Ondanks zijn joodse achtergrond werd hij kort geïnterneerd en per boot naar Australië gedeporteerd, op het roemruchte schip HMT Dunera. In 1942 mocht Boschwitz terugkeren naar Engeland, maar werd het schip M.V. Abosso getorpedeerd en kwam Boschwitz, met 41 anderen, om het leven, op 27-jarige leeftijd.

Der Reisende verschijnt in september.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: