Zoeken
Simone Atangana Bekono bij Nooit meer slapen
19 december was Simone Atangana Bekono te gast bij VPRO's Nooit meer slapen in de rubriek Open kaart. Ze besprak haar afstudeerbundel over gelaagde identiteit en (zwarte) saamhorigheid: "Poëzie is voor mij het mooiste medium om deze gevoelens te verkennen."

Simone Atangana Bekono bij Nooit meer slapen

Gepubliceerd op 20 december, 2017 om 00:00, aangepast op

Luister het fragment hier terug.

Meer over bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren:
 

Ik kan niet geloven dat ik ooit zonder angst in een zwembad ben gesprongen
in de regen die door ontploffingen in het zwarte water op mij neerdaalt
brand ik me aan de druppels alsof het zwavelzuur is
we haten het zwarte water zo dat we onze huid
waar het water ons heeft aangeraakt
eraf willen scheuren, willen verbranden
dit kost mij allemaal inkt en denkvermogen en associatieve dromen

Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met de bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. In samenwerking met Lebowski Publishers geeft Wintertuin Uitgeverij deze bundeling van gedichten en brieven opnieuw uit. De bundel onderzoekt op beschouwende wijze het effect van sociale stempels rondom ras, gender en geslacht op de belevingswereld van individuen. In hoe de eerste vonken zichtbaar waren nodigt Simone de lezer uit te reflecteren op haar inlevingsvermogen, en maakt ze de noodzaak je te verbinden persoonlijker en aanweziger dan ooit.

Deze bundel is alleen verkrijgbaar via de website van Uitgeverij Wintertuin.

Auteurs
Auteur: Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Met haar debuutroman Confrontaties won zij de Hebban Debuutprijs, het Beste Boek voor Jongeren en de Anton Wachterprijs, en stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en De Bronzen Uil. De vertaalrechten zijn onder andere verkocht aan Amerika, Engeland en Duitsland.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: