Zoeken
Boekblad: 'Samenwerking met WME zet deur naar Hollywood open voor Lebowski'
Door Constantijn Hoffscholte - Lebowski gaat samenwerken met William Morris Entertainment, een van de grootste agentschappen voor beroemdheden en mediaproducties ter wereld. De samenwerking richt zich specifiek op Nederlandse crime, true crime en ‘grounded SF’ die door Lebowski wordt uitgegeven.

Boekblad: 'Samenwerking met WME zet deur naar Hollywood open voor Lebowski'

Gepubliceerd op 6 oktober, 2017 om 00:00

Een Hollywood-verfilming van Judas? De wereldwijde ontdekking van De Walrus van Bregje Bleeker? Een internationale doorbraak van Saskia Noort? Volgens Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen zijn die scenario’s een stuk dichterbij gekomen nu de uitgeverij een samenwerkingsverband heeft met William Morris Entertainment. De invloed van WME reikt ver. Lebowski wil daarmee internationaal (meer) voet aan de grond te krijgen.

Het in 1898 opgerichte WME behartigde ooit de belangen van Elvis Presley en Marilyn Monroe en is tegenwoordig een mega-agentschap. Het vertegenwoordigt acteurs, regisseurs, scriptschrijvers, sporters, muzikanten en auteurs. Lebowski zal samenwerken met zowel de boekendivisie van WME (onder leiding van Tracy Fisher) als met de ‘book to film division’, geleid door Jill Gillet en Sylvie Rabineau.

WME zal Judas van Astrid Holleeder als een van haar twaalf toptitels presenteren op de aanstaande Buchmesse in Frankfurt. Lebowski verkocht de rechten van het boek tot op heden aan negen landen. ‘Ik verwacht dat het straks de hele wereld overgaat’, aldus Van Gelderen. ‘WME is een van de topagentschappen in de wereld. De samenwerking met ons is bijzonder omdat wij de eerste buitenlandse uitgeverij zijn waarmee zij structureel en exclusief samenwerken.

'De publicatie van Judas gaf de aanzet voor het contact tussen Lebowski en WME. ‘Naar aanleiding van het boek verscheen er een interview met Astrid Holleeder in de New York Times. Daarna kreeg ik wel dertig mails van mensen die de filmrechten wilden kopen. Toen ben ik in contact getreden met WME’, aldus Van Gelderen.

Lebowski is met WME in gesprek over tien projecten, waarbij het zowel om rechtenverkoop als mogelijke verfilmingen kan gaan. Bij die projecten horen onder andere de heruitgave van De Walrus van Bregje Bleeker (over de relatie tussen een jonge vrouw en een hasjhandelaar) en Tot bloed op het droge van Jerry Goossens (een ‘what if’-roman die speelt met alle clichés en vooroordelen over migratie). Ook deze titels worden door WME op de Buchmesse gepresenteerd.

In het voorjaar van 2018 zal WME tevens de nieuwe roman van Saskia Noort wereldwijd gaan aanbieden, evenals haar backlist.Naast crime en true crime, genres waarin Lebowski al sterk vertegenwoordigd is, wil Van Gelderen ook ‘grounded SF’ van eigen bodem in de etalage zetten. Het gaat dan om boeken die ‘geworteld zijn in de maatschappij en een visionaire blik uitdragen’. Van Gelderen noemt Onderworpen van Michel Houellebecq, De man in het hoge kasteel van Philip K. Dick en De Cirkel van Dave Eggers als voorbeelden. ‘Het is eigenlijk raar dat er internationaal gezien zo weinig Europese SF-auteurs doorbreken. Wij zetten daarom sterk in op grounded SF uit Nederland en Vlaanderen. Via WME kunnen we ook die titels breed onder de aandacht brengen.’

Dit artikel verscheen eerder in Boekblad.

Auteurs
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: