Zoeken
Antoinette Beumer schrijft boek over eigen jeugd
In oktober verschijnt Mijn vader is een vliegtuig, de debuutroman van filmregisseuse Antoinette Beumer: een psychologische roman over onze universele angst op overerven van waanzin en gebreken. Het boek is fictie, maar gebaseerd op haar eigen jeugd. Beumers vader was geestesziek en woonde 31 jaar lang in een psychiatrische inrichting. Net als haar vader belandde Beumer rond haar veertigste in een crisis. Toch krabbelde ze weer op.

Antoinette Beumer schrijft boek over eigen jeugd

Gepubliceerd op 20 juli, 2017 om 00:00, aangepast op

‘Achteraf kan ik zeggen dat ik mijn eigen “gekte” heb georkestreerd. In de aanloop naar mijn veertigste verjaardag kwam ik in een crisis terecht die uiteindelijk leidde tot een echtscheiding. Wat ik toen niet zag, maar nu wel weet, was dat de geestesziekte van mijn vader de indirecte aanleiding hiertoe was. Ook hij verliet zijn gezin rond zijn veertigste en kwam in een neerwaartse spiraal terecht, die hem uiteindelijk zijn ‘normale’ leven kostte. Zijn crisis eindigde in 2011 toen hij op 76-jarige leeftijd overleed in de inrichting waar hij 31 jaar had gewoond. Op de gesloten afdeling was hij het zwaarste geval. Het was hem niet gelukt zijn leven weer op de rit te krijgen. Mijn crisis verliep gelukkig anders. Ik krabbelde langzaam op, maakte een tweede thuis voor mijn dochters, vond een nieuwe liefde en werd filmregisseur. Maar het verhaal van mijn vader was nooit ver weg, het was nu tijd om het op te schrijven.’ 

Beumer regisseerde onder meer de succesvolle films De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof. Op dit moment werkt ze ook aan het scenario voor de verfilming van de roman.


Synopsis Mijn vader is een vliegtuig:
Na de plotselinge dood van haar moeder wordt de succesvolle Eva steeds angstiger; ze raakt ervan overtuigd dat er gevaar dreigt voor haar en haar kinderen. Ze gaat op zoek naar de oorsprong van haar angsten in haar vroege jeugd en ontdekt hiaten in haar geheugen. Dan komt haar vader weer in haar leven, de man die de afgelopen 34 jaar heeft doorgebracht in een psychiatrische inrichting. Het is het begin van een beangstigende ontdekkingstocht naar het verleden, waarin ze zowel haar eigen demonen als die van haar vader onder ogen moet komen.

Foto: Janey van Ierland

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: