Zoeken
'De meisjes' genomineerd voor Dioraphte Literatour Prijs
Bestseller De meisjes van Emma Cline is genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs 2017 (vertaald), de Nederlandse literaire prijs voor jongeren tussen 15 en 18 jaar.

'De meisjes' genomineerd voor Dioraphte Literatour Prijs

Gepubliceerd op 10 mei, 2017 om 00:00, aangepast op

Het begin van het nieuwe schooljaar wordt ook dit jaar weer gemarkeerd door de Literatour: een Boekenweek voor jongeren. Schrijvers gaan op tournee langs scholen voor voortgezet onderwijs, er is een speciaal voor deze week geschreven geschenk en een publieksprijs waar alle jongeren hun stem voor kunnen uitbrengen. Tijdens het Yalbal op 15 september wordt de Dioraphte Literatour Prijs uitgereikt aan de beste jongerenboeken van het voorafgaande jaar. 

De twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) worden toegekend aan de beste boeken voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar van het afgelopen jaar. De vakjury wordt versterkt met vijf jongeren. Daarnaast is er ook een publieksprijs, waarbij scholieren op hun eigen favoriet kunnen stemmen, dat kan van 4 t/m 14 september. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-. De meisjes is genomineerd in de categorie vertaald.

Uit het juryrapport: 

Je doet deze roman zwaar tekort als je het verhaal reduceert tot een fictieve variant van het verhaal rondom Charles Manson en zijn sekte. Ja, Cline heeft zich daardoor laten inspireren, maar haar verhaal richt zich niet op de vermeende aantrekkingskracht van de leider van zo’n commune of op lugubere beschrijvingen van het moorden.

De meisjes is een tijdloos verhaal over het universele, existentiële en gruwelijke gevoel van eenzaamheid, over het onhandige van pubers, over de hunkering naar liefde, over gezien willen worden. Emma Cline laat zien dat het altijd de kinderen zijn die de prijs betalen voor het idealisme en de keuzes van de ‘volwassenen’. Ze heeft met De meisjes een knap geconstrueerde, psychologisch sterke roman geschreven over opgroeien

Auteurs
Auteur: Emma Cline

Emma Cline (1989) is schrijver van romans en korte verhalen. Ze debuteerde in 2016 met De meisjes, dat een internationaal succes werd en waarmee ze de Shirley Jackson Award won. Het werd genomineerd voor de National Book Critics Circle Award, de Los Angeles Times Book Prize en de First Novel Prize. Haar verhalen verschenen onder andere in The New Yorker en Granta. Met haar verhaal 'Marion', dat in The Paris Review verscheen en ook in haar verhalenbundel Daddy is opgenomen, won ze de Plimpton Prize. De gast is haar langverwachte tweede roman.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: