Zoeken
Jonah Falke opgesloten door Opium
In De Torenkamer van VondelCS wordt wekelijks een jonge kunstenaar 'opgesloten' om, niet afgeleid door dagelijkse prikkels, te werken aan een magnum opus. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending van Opium op de radio en op vrijdag haalt Andrea van Pol de kunstenaar op uit De Torenkamer en wordt het voltooide werk gepresenteerd. Deze week is het de beurt aan onze Jonah Falke.

Jonah Falke opgesloten door Opium

Gepubliceerd op 27 maart, 2017 om 00:00, aangepast op 29 maart, 2017 om 00:00

Op Instagramaccount @Torenkamer kun je Jonahs belevenissen volgen. Zijn belevenissen houdt hij bij op de website van Opium, waar je ook de radiofragmenten terug kan luisteren. Het werk dat hij deze week wil gaan maken introduceert hij als volgt:

Het probleem van kunstenaars lijkt me dat ze vooral in zichzelf geïnteresseerd raken en steeds minder in de wereld. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Om mezelf - als kunstenaar - wat te beteugelen heb ik besloten om deze week wat te doen voor een ander. Althans dat wil ik proberen.

Tijdens mijn week in de Torenkamer zal ik iedere dag een paar uur doorbrengen met Bennie van Uum. Hij is een hulpbehoevende man van eind tachtig. Ik heb hem ontmoet - twee jaar terug - tijdens een bijbaan in de thuiszorg.

Het werk doe ik niet meer maar Bennie ben ik blijven zien. Ik denk dat ik hem desondanks het leeftijd verschil een vriend kan noemen. Al is het gevaarlijk om dat te zeggen. Want Bennie zei eens: ‘Iemand noemde me een keer zijn beste vriend, daarna heb ik hem nooit meer gezien.’

Ik belde Bennie en stelde voor om iedere dag te gaan wandelen in het Vondelpark. Hij reageerde enthousiast maar voegde er wel aan toe: ‘Die woensdag ben ik jarig en de donderdag moet ik naar het ziekenhuis voor een scan.’
Ik stelde voor hem te vergezellen op zijn verjaardag en in het ziekenhuis. Dat leek hem een goed plan.

Over mijn ontmoetingen met Bennie zal ik verslag doen vanuit Vondel CS.


Vrijdag leest Jonah het resultaat voor op de radio, maar een titel is er nu al wel: 'Steak tartaar'. Tune in bij Opium op Radio 4van 22:30u tot 00:00u om te luisteren naar de vorderingen.

Auteurs
Auteur: Jonah Falke

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde fine art painting aan ArtEZ, Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland en maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat Self Made Woman. In 2016 verscheen zijn debuutroman Bontebrug, in 2019 volgde De mooiste vrouw van de wereld. Hij schreef voor Vrij Nederland, See All This, ELLE, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij de Gelderlander en op het Lebowski Blog.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: