BOEK

Fahrenheit 451

Fahrenheit 451

Ray Bradbury

Een beangstigend actuele roman over een maatschappij waarin boeken worden verbrand

ISBN: 9789048839964 | Paperback, 192 blz | € 19.99 |


De nabije toekomst. Televisie heeft het boek verdrongen en zelf nadenken is uit den boze. Guy Montag is brandweerman; maar in plaats dat hij branden blust, moet hij ze aansteken. Zo vernietigt hij het meest illegale bezit dat je kunt hebben: boeken. De gewetensvraag van een tienermeisje en de zelfmoordpoging van zijn vrouw brengen Montags overtuiging aan het wankelen: hij begint boeken te verstoppen. Wanneer hij ontmaskerd wordt moet hij vluchten voor zijn leven.

Spannend, beklemmend, koortsachtig, niet zonder een sprankel hoop aan de horizon.

Marcel Grauls in Het Belang van Limburg

Fahrenheit 451 is uitstekende sciencefiction, én het is kunst. *****

De Dagelijkse Standaard

'Het verhaal van 'brandweerman' Guy Montag (taakomschrijving: boeken verbranden) die in Ray Bradbury's Fahrenheit 451 in verzet komt tegen een maatschappij waarin kennis en afwijkende ideeën worden onderdrukt blijft een indringende metafoor.' ****

Het Parool

'Fahrenheit 451' is even leesbaar en essentieel als Orwells meesterwerk '1984'. (...) Lees het met gebalde vuisten. Het is een tijdloze classic die vandaag nog steeds relevant is en tot denken aanzet. Dergelijke boeken lezen is een heerlijke daad van verzet. ****

Cutting Edge

'Een hartstochtelijk pleidooi voor het bewaren en lezen van goede boeken, voor goed onderwijs, voor zelf nadenken en jezelf ontwikkelen en voor contact met de natuur en de buitenwereld.' ****

Hebban

Podcast: Fahrenheit 451: een licht ontvlambare ontmoeting (Luisterdoc)

In de tijd waarin Fahrenheit 451 speelt zijn boeken verboden. Ze worden verbrand - door de brandweer. Het verbranden van boeken staat symbool voor het verwoesten van onze culturele rijkdom, die gepaard gaat met een versimpeling van de samenleving. In een tijd waarin persvrijheid in tal van landen bekneld raakt en veel machthebbers de waarheid naar hun hand willen zetten, is het boek buitengewoon relevant.

Luister in deze luisteruitgave naar hoe glansrijke acteurs een aantal sleutelscènes tot leven brengen en hoe daartussen lezers discussiëren over de huidige betekenis van Ray Bradbury's geesteskind uit 1953.

Deze productie is tot stand gekomen van steun van de Eva Tas Foundation. De Nederlandse vertaling van Fahrenheit 451 door Evi Hoste is bewerkt en geregisseerd door Jaap Postma. Guy Montag wordt gespeeld door Jeroen Smit, Clarisse wordt vertolkt door Sophie van der Eijk. Rogier Helwig is Faber en Linda Møller speelt Mildred. Jaap Postma tekent voor Beatty en Tycho Plooyer is te horen als voorlezer en als televisiestem.

Aan de discussie over het boek nemen deel: Evelien Walravens, Peter Wuyts, Heidi van der Vloet, Johan Klein Haneveld, Anne-Claire Verham en Puck Gerkema. De muziek die je hoort is van Kees Tazelaar, Iannis Xenakis, Jan Boerman, Yann Tiersen en The Free Association.

Met dank aan uitgeverij Lebowski.

Dit is een productie van Peter de Ruiter voor PixelPerfect Publications in Den Haag.