BOEK

CLASSICS

Dat gebeurt hier niet

Dat gebeurt hier niet

Sinclair Lewis

Een classic uit 1935 die voorspelde wat we nu meemaken

ISBN: 9789048840021 | Paperback, 464 blz | € 22.50 |


De Verenigde Staten, 1936. Journalist Doremus Jessup verslaat de verkiezingscampagne van de xenofobe en haatzaaiende populist Berzelius ‘Buzz’ Windrip. In zijn allereerste campagneweek presenteert Windrip zijn verkiezingsbelofte: ieder gezin ontvangt $5000,- per jaar; vrouwen dienen terug te keren naar hun ‘heilige plichten als huisvrouw’; Afro-Amerikanen mogen niet stemmen, een hogere opleiding dan de middelbare school genieten of meer dan $10.000 per jaar verdienen; Joden die weigeren ‘trouw te zweren aan het Nieuwe Testament’ mogen geen overheidsfuncties meer bekleden.

Wanneer Windrip met een overweldigende meerderheid van de stemmen tot president verkozen wordt, ontpopt zich al snel een fascistisch regime. Politieke tegenstanders worden opgesloten in concentratiekampen, dissidenten vluchten naar het buitenland en Mexico, Canada en delen van Zuid-Amerika dreigen op gewelddadige wijze geannexeerd te worden. Jessup gelooft niet dat de situatie stand zal houden – of toch? In Dat gebeurt hier niet toonde Sinclair Lewis reeds in 1935 aan: het kan hier wél gebeuren.

‘Tachtig jaar later voelt deze roman angstwekkend eigentijds aan.’ 

Salon

Dat gebeurt hier niet is niet alleen Lewis’ belangrijkste boek, maar een van de belangrijkste boeken ooit gepubliceerd in de Verenigde Staten.’ 

The New Yorker