Zoeken
Roxane van Iperen - Brieven aan 't Hooge Nest

Brieven aan 't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Bundel over moed, medemenselijkheid en trouw blijven aan jezelf

Brieven aan 't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Bundel over moed, medemenselijkheid en trouw blijven aan jezelf
Bestel nu
Omschrijving

Het kwaad kwam niet van buiten, maar uit onszelf. Om het moerasland heen blijven fietsen en alleen op het prille bloemenveld wijzen, is lui en gevaarlijk. Alles wat toen gebeurd is, kan per definitie nogmaals gebeuren en die kans wordt alleen maar groter als er geen streven is het gebeurde ten minste te onderzoeken.

Sinds de verschijning van 't Hooge Nest in november 2018 hebben talloze lezers Roxane van Iperen geschreven. Ontroerende brieven met ontboezemingen over de oorlog, over onbesproken leed en over opgroeien in een door trauma's getekend gezin. Maar ook kwam er nieuwe informatie over personen uit 't Hooge Nest aan het licht, die door deze publicatie wordt ontsloten.

Een simpel streven zoveel mogelijk stemmen aan het woord te laten. Geen historici, onderzoekers of oorlogskenners, hoewel die niet zijn uitgesloten, maar willekeurige lezers die zich geroepen voelden hun persoonlijke ervaringen op te schrijven over gebeurtenissen nu of uit die tijd.

Samen met de 4-meilezing Stemmen uit het diepe die ze in 2021 uitsprak, de Cleveringalezing en het aangrijpende relaas over de ontruiming van de psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch in 1943, vormen deze brieven een reflectie op de realiteit van onderdrukking, wegkijken, moed en medemenselijkheid.

Het zwijgen hielp niet. In hoeverre de brieven iets van het zwijgen opheffen is niet te zeggen - zij die in het zwijgen volharden schrijven niet.

Fragment

Recensies
Trouw
'Roxane van Iperen neemt stelling tegen mystificatie, wegkijken, oorlogsmoeheid.'
HUMO
'Brieven aan 't Hooge Nest laat mooi zien dat oorlog niet onvoorstelbaar is, en evenmin onbeschrijfelijk.'
NRC Handelsblad
'Sommige brieven in het nieuwe boek van Roxane van Iperen wil je meer dan één keer lezen. Het drama zit soms in een enkele zin... Brieven aan 't Hooge Nest maakt pijnlijk tastbaar hoe het oorlogsleed heeft doorgewerkt in families.'
HP De Tijd
'Een fraaie, kleine schat van verhalen over mensen die zich het lot van anderen aantrokken, maar ook over anderen die juist wegkeken. Moed en doodsverachting blijken telkens weer dicht bij angst en oogkleppen te liggen.'
Athenaeum Boekhandel
'De veelheid ervan, het verdriet dat doorsijpelt, de treurige terughoudendheid die even wordt opgeheven, en vooral het gegeven dat de verhalen van meer dan zeventig jaar geleden doorgegeven worden - dat is de moeite waard.'
Auteur: Roxane van Iperen
Auteur

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest, waarvan tot op heden meer dan 275.000 exemplaren zijn verkocht. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. Elf landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde. De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn. Van Iperen heeft een vaste column over macht in Vrij Nederland en schrijft voor diverse media.

Edities & Details
Gebonden: Brieven aan 't Hooge Nest - Roxane van Iperen
ISBN: 9789048862986
Uitgave: Gebonden
Status: Beschikbaar
Datum: 09-09-2021
Prijs: € 19,99
Omvang: 160 pagina's

Bestel

Digitale download: Brieven aan 't Hooge Nest - Roxane van Iperen
ISBN: 9789048862993
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 09-09-2021
Prijs: € 4,99
Omvang: 160 pagina's

Bestel

Audio download: Brieven aan 't Hooge Nest - Roxane van Iperen
ISBN: 9789048864119
Uitgave: Audio download
Status: Beschikbaar
Datum: 09-09-2021
Prijs: € 12,99
Speelduur: 210 minuten

Bestel

Humberto beste non-fictieboek van het jaar: Shortlist (2021) Voorlezer: Hymke de Vries NUR: 320 - Literaire non-fictie THEMA: Waargebeurde oorlogsverhalen en gevechtsverhalen THEMA: Waargebeurde verhalen over moed, uithouding en overleving THEMA: Holocaust Memorial or Remembrance Days THEMA: Dagboeken, brieven en tijdschriften BISAC: HISTORY / Military / World War II BISAC: HISTORY / Holocaust BISAC: HISTORY / Women
Nieuws
'Fortuna's kinderen' nieuw binnen op de 14e plek van De Bestseller 60-lijst van week 40, 2021

'Fortuna's kinderen' nieuw binnen op de 14e plek van De Bestseller 60-lijst van week 40, 2021

Fortuna's kinderen van Annejet van der Zijl is binnengekomen op de veertiende positie van De Bestseller 60-lijst Lees meer »

Gouden Boek voor 't Hooge Nest: meer dan 200.000 exemplaren verkocht

Gouden Boek voor 't Hooge Nest: meer dan 200.000 exemplaren verkocht

'Dat zoveel lezers het boek hebben omarmd is geweldig' - Roxane van Iperen Lees meer »

Vier titels in top 20, zes titels van Overamstel Uitgevers in De Bestseller 60-lijst van week 37, 2021

Vier titels in top 20, zes titels van Overamstel Uitgevers in De Bestseller 60-lijst van week 37, 2021

Nieuw in De Bestseller 60-lijst is Brieven aan 't Hooge Nest van Roxane van Iperen op de 26e positie. Lees meer »

Meer boeken
Samuel Vermeulen - Prins van Liefde
Samuel Vermeulen
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws: