Zonder melk proef je koffie

Zonder melk proef je koffie

Erik Jan Harmens

Ik begin met een rectificatie: gisteren zei ik dat het deze week de Week van de eenzaamheid is, maar dat klopt niet, het is de Week tegen eenzaamheid. Het feit dat mensen zich verlaten en verloren voelen wordt niet gevierd, maar bestreden.
 

In de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, nu ingericht als asielzoekerscentrum en ontmoetingsruimte, interview ik vluchtelingen uit Syrië, Irak en andere landen. Dat is niet in het kader van de Week van de Vluchteling, want die is in juni, maar in opdracht van de Refugee Company, een organisatie die mensen met een vluchtelingenachtergrond helpt aan werkervaring.

De mensen die ik spreek zijn niet zelden opgeleid tot architect, vrachtschipkapitein of badmintonscheidsrechter, maar zitten nu monter achter de kassa bij de Albert Heijn of worden opgeleid tot barista.

Barakat, een man uit Eritrea, ziet de grap er wel van in dat hij in Nederland opgeleid wordt tot koffieschenker, terwijl hij is opgegroeid in de Hoorn van Afrika, de bakermat van de koffiecultuur. ‘Tijdens de bezetting door de Italianen, tussen 1882 en 1947,’ legde hij aan me uit in de rol van leraar tot leerling, ‘hebben we nieuwe dingen geleerd op het gebied van koffie, zoals werken met opgestoomde melk.’ Maar het liefst drinkt Barakat espresso want, zegt hij: ‘Ik hou van koffie. En zonder melk proef je koffie.’

Vandaag is het trouwens Wereldtoerismedag, een initiatief van de Verenigde Naties. Het adagium is: ‘als maar genoeg mensen naar andere landen toegaan, wordt de verdraagzaamheid tussen culturen een stuk groter.’ Met andere woorden: hoe meer we op vakantie gaan, hoe gastvrijer we worden richting vluchtelingen.


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over Wereldtoerismedag en de lach van barista Barakat. 


Gepost in: faits divers op 2017-09-28

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts

Blind

Blind

Jonah Falke
Gepost op: 2019-06-13 in: faits divers
Links is voor losers

Links is voor losers

Joost Vandecasteele
Gepost op: 2019-06-12 in: current affairs
Gepost op: 2019-06-12 in: current affairs