Zonder melk proef je koffie

Zonder melk proef je koffie

Erik Jan Harmens

Ik begin met een rectificatie: gisteren zei ik dat het deze week de Week van de eenzaamheid is, maar dat klopt niet, het is de Week tegen eenzaamheid. Het feit dat mensen zich verlaten en verloren voelen wordt niet gevierd, maar bestreden.
 

In de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam, nu ingericht als asielzoekerscentrum en ontmoetingsruimte, interview ik vluchtelingen uit Syrië, Irak en andere landen. Dat is niet in het kader van de Week van de Vluchteling, want die is in juni, maar in opdracht van de Refugee Company, een organisatie die mensen met een vluchtelingenachtergrond helpt aan werkervaring.

De mensen die ik spreek zijn niet zelden opgeleid tot architect, vrachtschipkapitein of badmintonscheidsrechter, maar zitten nu monter achter de kassa bij de Albert Heijn of worden opgeleid tot barista.

Barakat, een man uit Eritrea, ziet de grap er wel van in dat hij in Nederland opgeleid wordt tot koffieschenker, terwijl hij is opgegroeid in de Hoorn van Afrika, de bakermat van de koffiecultuur. ‘Tijdens de bezetting door de Italianen, tussen 1882 en 1947,’ legde hij aan me uit in de rol van leraar tot leerling, ‘hebben we nieuwe dingen geleerd op het gebied van koffie, zoals werken met opgestoomde melk.’ Maar het liefst drinkt Barakat espresso want, zegt hij: ‘Ik hou van koffie. En zonder melk proef je koffie.’

Vandaag is het trouwens Wereldtoerismedag, een initiatief van de Verenigde Naties. Het adagium is: ‘als maar genoeg mensen naar andere landen toegaan, wordt de verdraagzaamheid tussen culturen een stuk groter.’ Met andere woorden: hoe meer we op vakantie gaan, hoe gastvrijer we worden richting vluchtelingen.


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over Wereldtoerismedag en de lach van barista Barakat. 


Gepost in: faits divers op 2017-09-28

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. Hij werkt aan een nieuwe dichtbundel en roman, maar in het najaar van 2018 verschijnt bij Lebowski eerst een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Combineren mogelijk

Nog stommer dan goede voornemens zijn mensen die zeggen dat goede voornemens stom zijn. Zo ook is nog saaier dan Twitter zelf: mensen die op Twitter gaan roepen hoe saai Twitter is. Technisch gesproken kun je me 's nachts wakker maken voor een portie Zweedse balletjes van IKEA, maar het hoéft echt niet, want ik vind ze niet te nassen, maar ga ze dus ook niet steeds bestellen om vervolgens te verzuchten hoe smerig die kutballen zijn, want dat wist ik al. Met excuses voor mijn expliciete taal, maar zo staat het op de zak: K.Ö.T.T.B.U.L.L.A.R.  


Homo's en honden

"Ik heb homo’s in mijn naaste omgeving’’, had zevenvoudig Oranje-international en oud-speler van ADO en Feyenoord Ruben Schaken gezegd, in een poging te benadrukken geen homofoob te zijn. Gek genoeg is het zo dat hoe krachtiger je beweert geen homofoob te zijn, hoe meer het lijkt dat je het bent.
recente posts

Worst

Worst

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-19 in: current affairs
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Taal

Taal

Sabine van den Berg
Gepost op: 2018-01-19 in: faits divers
Waarheid

Waarheid

Jonah Falke
Gepost op: 2018-01-18 in: current affairs