Willen mogen geloven

Willen mogen geloven

Erik Jan Harmens

Abdelhak Nouri is een speler van Ajax die komend seizoen echt zou gaan doorbreken in het eerste. Tijdens een oefenwedstrijd afgelopen weekend raakte hij onwel. Eerst ging hij zitten, daarna liggen. Nouri werd op het veld gereanimeerd en in het ziekenhuis in slaap gehouden. Vandaag werd duidelijk dat als gevolg van te weinig zuurstoftoevoer een groot deel van zijn hersenen niet meer functioneert en dat de kans op herstel nihil is.
 

De familie van Nouri zegt nog hoop te hebben en vraagt iedereen ‘niet te stoppen met smeekgebeden’, schrijft Het Parool. Zo’n smeekgebed richt je doorgaans tot een god, maar los van een periode dat ik als kind in Alphen aan den Rijn lid was van de Bijbelclub, heb ik nooit meer tot iemand gebeden.

Mijn bezoek aan de Bijbelclub was niet op aandringen van mijn ouders, integendeel: mijn vader was erop tegen. Waar anderen heimelijk sigaretjes rookten in het speeltuintje, ging ik op zondag stiekem naar de Bijbelclub. We zongen er liedjes als ‘Weet je wel, weet je wel, je bent een tempel’ en ‘de b.ij.b.e.l., mijn trouwe metgezel, ‘k vind alles wat ik maar nodig heb in de b.ij.b.e.l.’

Al had ik geen idee of God bestond, ik vond het fijn om in het gezelschap te zijn van mensen die bij hemel denken aan een plek daarboven. Iedereen bij de Bijbelclub was aardig voor me en als ze me aankeken schitterde het in hun ogen. Al is de kans op herstel voor Abdelhak Nouri nihil, dat betekent nog niet dat we niet in zijn herstel mogen geloven.


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over willen mogen geloven.


Gepost in: proza op 2017-07-14

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.


Het tegenovergestelde van een lachband

Heel vorige week deed Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Donderdag op vrijdagnacht ging het over slapeloosheid en semantiek.
recente posts

Gepost op: 2019-06-17 in: faits divers
Blind

Blind

Jonah Falke
Gepost op: 2019-06-13 in: faits divers
Links is voor losers

Links is voor losers

Joost Vandecasteele
Gepost op: 2019-06-12 in: current affairs