Willen mogen geloven

Willen mogen geloven

Erik Jan Harmens

Abdelhak Nouri is een speler van Ajax die komend seizoen echt zou gaan doorbreken in het eerste. Tijdens een oefenwedstrijd afgelopen weekend raakte hij onwel. Eerst ging hij zitten, daarna liggen. Nouri werd op het veld gereanimeerd en in het ziekenhuis in slaap gehouden. Vandaag werd duidelijk dat als gevolg van te weinig zuurstoftoevoer een groot deel van zijn hersenen niet meer functioneert en dat de kans op herstel nihil is.
 

De familie van Nouri zegt nog hoop te hebben en vraagt iedereen ‘niet te stoppen met smeekgebeden’, schrijft Het Parool. Zo’n smeekgebed richt je doorgaans tot een god, maar los van een periode dat ik als kind in Alphen aan den Rijn lid was van de Bijbelclub, heb ik nooit meer tot iemand gebeden.

Mijn bezoek aan de Bijbelclub was niet op aandringen van mijn ouders, integendeel: mijn vader was erop tegen. Waar anderen heimelijk sigaretjes rookten in het speeltuintje, ging ik op zondag stiekem naar de Bijbelclub. We zongen er liedjes als ‘Weet je wel, weet je wel, je bent een tempel’ en ‘de b.ij.b.e.l., mijn trouwe metgezel, ‘k vind alles wat ik maar nodig heb in de b.ij.b.e.l.’

Al had ik geen idee of God bestond, ik vond het fijn om in het gezelschap te zijn van mensen die bij hemel denken aan een plek daarboven. Iedereen bij de Bijbelclub was aardig voor me en als ze me aankeken schitterde het in hun ogen. Al is de kans op herstel voor Abdelhak Nouri nihil, dat betekent nog niet dat we niet in zijn herstel mogen geloven.


Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over willen mogen geloven.


Gepost in: proza op 2017-07-14

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, een duobundel, twee romans en een boek met autofictie: Hallo Muur, waarin een man praat tegen een muur over de jaren die achter hem liggen, een burn-out kreeg, een echtscheiding doormaakte, een vader en een aantal beste vrienden zag overlijden én een geloofwaardig antwoord moest vinden op een alcoholverslaving. Het boek werd in 2015 door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand.

In 2016 verscheen zijn verzameld werk getiteld Ik noem dit poëzie, en Duetten, een duobundel met Ilja Leonard Pfeijffer.


Ook van Erik Jan Harmens

Opmerkelijke eenvoud

In een interview vanochtend in De Telegraaf wordt de vertrekkend algemeen directeur van Zeeman, Bart Karis, gevraagd naar de filosofie van zijn bedrijf. 'Zeeman staat voor opmerkelijke eenvoud,' antwoordt hij. Hij zegt ook iets over een concurrent, de Action. 'Zij expanderen echt giga. Maar wij kunnen er prima naast opereren.'
 


Het kolossale niets

Toen Mizzi van der Pluijm besloot uitgeverij Atlas Contact te verlaten vanwege een verschil van inzicht over de vernieuwde aandeelhoudersbasis of iets dergelijks, en over te stappen naar concurrent Das Mag, om de twee jonge oprichters aldaar te helpen hun been gestrekt te houden of zoiets, besloten haar verongelijkte achtergebleven schrijvers een daad te stellen en in staking te gaan.
 
recente posts

Schrijven bij muziek

Schrijven bij muziek

Simon de Waal
Gepost op: 2017-07-21 in: faits divers
Gepost op: 2017-07-20 in: proza
Verf

Verf

Sabine van den Berg
Gepost op: 2017-07-19 in: faits divers