Verplaatsen

Verplaatsen

Erik Jan Harmens

Deze hele week doet Erik Jan Harmens net na het nieuws van 1 uur bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 een verlate dagsluiting. Afgelopen nacht ging het over proportioneel geweld.

Een groep Nederlanders is in Praag opgepakt omdat ze een ober zwaar hebben mishandeld. Het 36-jarige slachtoffer genaamd Mirek had de mannen, allen afkomstig uit de regio Den Haag, gezegd dat ze hun zelf meegenomen alcohol niet op het terras mochten opdrinken. Alle leden van het groepje waren getrainde boksers, dat je die gaat vertellen dat ze hun blikjes Smirnoff Ice en Bacardi Cola elders moeten leegklokken getuigt van een zekere moed. Helaas waren een gebroken kaak, een zware hersenschudding en een beschadigde oogkas zijn deel.

Ik ben oud-dienstweigeraar en gebruik nooit geweld. Wel verplaats ik soms iemand, bijvoorbeeld als ik met mijn kinderen in een drukke omgeving ben en iemand loopt uiterst hinderlijk in de weg. Die wil ik dan nog wel eens bij de schouders of zelfs bij de middel grijpen en een eindje verderop weer neerzetten. Tot nu toe is de ander zo verrast dat het nog nooit tot matten heeft geleid, waarbij aangetekend dat ik dit nooit bij getrainde boksers heb gedurfd.

Ik heb overigens wel één keer iemand geslagen. Ik zat op een bruiloftsfeest voorover gebogen naar de toespraken te luisteren. Een onbekende achter me vond het leuk om me met zijn wijsvinger in mijn bouwvakkersdecolleté te kietelen. Ik draaide me om en haalde met vlakke hand uit, vol op z'n kruin. De man verliet het feest, de zaak was afgedaan.

Het slachtoffer van de groep Nederlanders in Praag, ober Mirek, wens ik een forse schadevergoeding toe en de daders een dito celstraf plus terugbetalingsregeling. Mocht een van de vechtersbazen na thuiskomst iets over proportioneel geweld willen leren, ik ben beschikbaar als cursusleider en te bereiken via nooitmeerslapen@vpro.nl.

 

Lees en luister hier alle dagsluitingen van Erik Jan Harmens terug.

 


Gepost in: current affairs op 2018-04-26

Door Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels, vier romans, waaronder het succesvolle en autobiografische Hallo muur, en een kinderboek. Op dit moment schrijft hij beschouwingen over een bestaan zonder verdoving en de roes, die worden gepubliceerd in Trouw. In augustus 2018 verscheen de opvolger van Hallo muur: Door het licht.


Ook van Erik Jan Harmens

Voorpublicatie 'KOM'

Zes jaar na de korte, verstilde, extreem onderkoelde gedichten van Open mond verschijnt er eindelijk weer een nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, KOM.


Gedichtendag: lees een voorpublicatie uit de te verschijnen bundel van Erik Jan Harmens

Vandaag gaat de Poëzieweek  (31/1 t/m 6/2) traditiegetrouw van start met Gedichtendag, dus: 'verras collega’s, familie of vrienden met een gedicht, aan de ontbijttafel, op de koffieautomaat, onder je e-mailhandtekening, op een kaartje en natuurlijk op je Facebook, Twitter en Instagram.' Wij laten het dichten aan onze dichters over, en trappen de Poëzieweek af met een voorpublicatie van het gedicht 'Twee keer', uit de in september 2019 bij Lebowski Publishers te verschijnen nieuwe dichtbundel van Erik Jan Harmens, Kom.
recente posts

De pont

De pont

Timo Bruijns
Gepost op: 2019-11-08 in: proza
Een bos bloemen

Een bos bloemen

Jonah Falke
Gepost op: 2019-11-07 in: proza
Fragment 'Massa'

Fragment 'Massa'

Joost Vandecasteele
Gepost op: 2019-11-06 in: proza