Verkleden

Verkleden

Jonah Falke

‘Maak je lippen eens schoon, je klanten zullen denken dat je een travestiet bent.’  Dat zei mijn moeder gister tegen mijn vader nadat we zojuist spaghetti bolognese hadden gegeten.


Deze column is ook te beluisteren, ingesproken door Jonah Falke zelf.

‘Stel je aan mens,’ zei hij, ‘ik heb gewoon spaghetti gegeten.’
‘Dat weten die klanten toch niet?’
Ik mengde me niet in het gesprek.

Mijn vader is een kale man, maar ik weet dat een pruik hem staat. Slechts één keer zag ik hem in een jurk, verkleed als vrouw. Het was helaas niet zo dat ik hem betrapte terwijl hij zich stiekem zo had uitgedost. De waarheid is, zoals wel vaker, wat teleurstellend. 
Er was een themafeest die avond, ‘van vrienden’, waar de mannen als vrouwen verkleed moesten, en andersom. Waarom deze mensen ‘als vrienden’ doorgingen, als je je voor hen moest verkleden, kun je je afvragen. 
Het idee dat vrienden gemak brengen werd hierdoor voor mij aan het wankelen gebracht.
Met tegenzin trok mijn vader een soepjurk aan en zette hij een pruik op. Hij houdt niet van verkleden maar misschien nog minder van veeleisende vrienden. 

Het kon geen kwaad om mijn vader eens te zien als iets dat hij niet is of wil zijn. Hij deed me denken aan een soort vriendelijke tante Paulien. Al heb ik geen tante die Paulien heet. Hoe dan ook: het verkleden veranderde hem. 

Op dat feest waren er mannen die zich letterlijk en figuurlijk van een andere kant lieten zien. Sommigen dansten zo fanatiek en leken de maillots het liefst nooit meer uit te willen doen. Een geestverruimende gewaarwording in een dorp. Want daar lijkt het aantal transgenders of iets dergelijks toch aanzienlijk kleiner. 

Ook ik verkleedde me die avond als vrouw. Ik zal het niet ontkennen: ik had mooie benen in mijn legging. Of beter gezegd vrouwelijke benen. Voor de rest was het vooral een wat onwennig gebeuren geweest.
Het jurkje dat ik droeg had ik geleend van een meisje dat ik graag eens zonder kleren had willen zien. Dat gebeurde alleen nooit. Wellicht twijfelde ze al langer aan mijn mannelijkheid of zocht ze gewoon wat anders in een jongen. Ik heb het haar nooit gevraagd. 

Gister maakte mijn vader keurig zijn lippen schoon op aandringen van mijn moeder.
Hij zei: ‘Zou je nog steeds van me houden als ik een vrouw was?’
Mijn moeder zei volmondig ja. 

Ik meen een belangrijke les geleerd te hebben van dit relaas: familie, klanten, vrienden of mogelijke geliefden zijn de mensen die je zo min mogelijk teleur wilt stellen.


Gepost in: proza op 2017-08-01

Door Jonah Falke


Ook van Jonah Falke

Alle Menschen werden Glückssucher

Rond middernacht keerden de bewoners van het huis waar mijn geliefde en ik de afgelopen weken op hadden gepast terug. Ze waren bruin van de zon en vermoeid van het reizen. Het was aangenaam om ze terug te zien, maar toch was het alsof er twee vreemden in ons huis kwamen. Gelukkig hadden ze dat gevoel zelf ook. Ik vermoedde dat het iets primitiefs is, zoals een olifant zijn ontlasting op die van zijn voorganger loost om zijn stempel te drukken. Lang duurde dat gevoel overigens niet.


Waarschuwing

Afgelopen week bezocht ik een bejaarde vrouw in Amsterdam-Zuid. Ze woonde in mijn oude buurt en toen we erachter kwamen dat ze tijdens de oorlog in de Achterhoek verbleef, werden we vrienden.
recente posts

Gepost op: 2018-07-20 in: faits divers
Gepost op: 2018-07-19 in: faits divers